Атлетът за втора година ще участва в обиколката на Витоша

Виктор Асенов е незрящ по рождение, но със силата и волята на духа покорява високи върхове не само в живота, но и в планината, бяга ултрамаратони и кара колело. Атлетът, който за втора година ще участва в обиколката на Витоша, разказва за стремежа да надскочиш себе си и колко далеч се простира силата на човешкия дух.

Любовта на Виктор към бягането на дълги разстояния се заражда преди 2 години, след случайна среща в планината. "Всичко започна когато се изкачвах по трасето на Боян Петров, от Княжево до Копитото, един човек ме видя, беше 22 година. Той ми предложи да пробваме да бягаме в Борисова градина на едно благотворително събитие "Светулки рън". Хареса ми и така започнах и да бягам всяка събота и постепенно преминах към по-дълги дистанции", обясни той.

Коя е сърфистката без зрение, която печели два златни медала

Преди година Виктор се впусна в приключението наречено „Витоша 100” или по-точно обиколката на Витоша. Тази събота пък застава на старта, за да докаже не само на себе си, а и на съмишлениците си, че всичко е възможно като премине през дистанцията не само с бягане, а и с колело.

"Там по-скоро човек трябва да работи върху издръжливостта на тялото си. Защото на самото трасе се тръгва през нощта. Някъде в етапа, където все още адреналинът те държи. И вече сутринта започва да те хваща, така да се каже недоспиването, съня, умората. Това което ме зариби по колоезденето, е че аз и преди това съм карал, но на по-спокойни трасета", обясни Виктор.

Атлетът има страст към различни занимания. Каране на ски, изкачва върхове, влизане в пещери и опознаване им, кой обаче се превръща в неговия мотиватор?
"Жена ми Калинка, тя винаги ме е вдъхновявала аз да правя щури работи, да бъда действен, да правя това, което аз искам", разкрива мъжът.

Мечтае незрящите и като цяло хората с увреждания да започнат да се приобщават по-ефективно.

Репортер: Лора Стоянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase