Вицепрезидентът призова РС Македония да не си приписва история

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази своите очаквания към правителството, което евентуално ще бъде сформирано и гласувано в Народното събрание: 

"Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен и днешният форум. И да вземат своите решения така, че живот и здраве, след още една година да можем да си кажем тук и по-оптимистични думички". Тя присъства на международния  форум  "Азбука. Език. Идентичност".

Борисов: Всички да излязат и да кажат условията си да подкрепят първия мандат

Йотова заяви, че България не оспорва суверенитета и езика на съвременните държави, като коментира и изявленията на политици от Северна Македония:

"Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим именно на тези опити да се приписва история, да се присвояват факти. Ние искаме да бъдем добри съседи, но нека да зачитаме общото ни културно наследство, защото то е разковничето за това да няма спорове и конфликти. Науката, изследванията, предпазват от изкушението за създаване на фиктивна история, което неминуемо води до политически и двустранни или многостранни конфликти. В последните няколко дни в изявленията на някои политически и правителствени лидери на страни, съседни от нас, за съжаление, точно това можем да видим".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БНР