То обхваща планините между 1500 и 3000 метра надморска височина

Високо в Стара планина, където ветровете постоянно брулят яркозелените обли била, Балканът пази едно свое ценно съкровище. Благородно цвете, спечелило през годините привилегията да бъде символ на туристическото движение. Ценна за медицината перла в най-високата част на планината.

Посрещаме палещото юлско слънце на връх Горалтепе. На 1595 метра надморска височина Арката на Свободата е най-високата точка на живосписния проход "Троян-Кърнаре", известен като Беклемето.

На запад от шосето поемаме по маркирания маршрут към резерват “Козя стена” и се подготваме за тричасов преход под знойните лъчи на слънцето. Ходенето е леко и без стръмни наклони. Пътят криволичи по обширните планински пасища, където през топлия сезон свободно обикалят стада крави и коне.

„Дотам и обратно”: Разходка из живописните скални манастири у нас (ВИДЕО)

Подножието на връх “Козя стена” се извисява на 1670 метра надморска височина. Там започва царството на еделвайса.

"Козя стена" е известен като най-малкият резерват в страната. Въпреки това, защитената територия впечатлява с величествени остри скални зъбери, издигащи се в зеления безкрай над горския пояс.

Движим се по зимния маршрут буквално по ръба на "Козята стена". Истинският приключенец ще предизвика себе си по въжето. Стига да е с подходящи обувки и сухо време, без валежи, гръмотевици и ниска облачност. Маркирана е а алтернативна пътека, която се движи безопасно от южната страна на скалите.

Ако човек тръгне с очакването непременно да намери еделвайс, по-добре да се откаже. Казват, че малките бели цветове се показват само пред най-упоритите планинари.

"Дотам и обратно": Античният театър на Филипополис (ВИДЕО)

Тези крехки планински цветя често стават жертва на неразумни туристи. Затова ако попитате някой местен човек къде има еделвайс, може и да не отговори. Балканджиите пазят това чудо на планината.

Царството на еделвайса обхваща планините между 1500 и 3000 метра надморска височина. В България находища има в Пирин и в старопланинския резерват “Козя Стена”. Цветето е защитено от закона и брането му е забранено.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.