Според Деян Николов постовете в общинските дружества са били обещани от ГЕРБ

Основната тема на заседанието в Столичния общински съвет остава конкурсите за избор на ръководства в общинските предприятия. В сряда общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, заедно с двама от независимите съветници, внесоха предложение за смяна на ръководствата на основните шест дружества до провеждане на новия конкурс.

Предложението гласи до провеждането на нов конкурс да бъдат назначени временни ръководители на дружествата - "Топлофикация София", ЦГМ, "Метрополитен", Столичен електро и автотранспорт, както и "Софинвест." И още - предлагат на ръководните постове конкретни лица, които по думите им, са избрани от тях самите. Така настоящите ще бъдат премахнати. Предложението беше прието, а освен вносителите, "за” гласуваха от ГЕРБ, БСП и ИТН. 

На следващия ден градусът на напрежение в СОС все повече се покачва. Това, което екипът на кмета Васил Терзиев предложи, още преди няколко дни, е конкурсът да бъде променен с оглед на прозрачен подбор на кандидатите. Но без ръководителите да бъдат сменени с временни. И още - публикуване на бизнес програмите, както и на устните изслушвания, осигуряване участие на повече професионалисти, ясна методика на оценяването на кандидатите, а също оценките да бъдат публични. Освен това - критерий за опит с управление на проекти над 5 милиона лева и опит с управление на хора, минимум 50 човека, в период от пет години. Под внимание ще се взима и репутацията на кандидатите. Доводът е, че основните общински дружества управляват средства за над 3 милиарда лева, повече дори от столичния бюджет. 

Терзиев: Проблемът с временните назначения е, че често стават трайни

В четвъртък общинският съветник от „Възраждане” Деян Николов заяви, че това предложение е част от сделка, направена още преди 6-7 месеца. Целта ѝ е търговия с влияние. По думите му тогава на отцепилите се от „Възраждане” е предлагано именно постовете в общинските дружества да им бъдат дадени.

Предложението за смяна на всички ръководства на общинските дружества преди провеждането на нов конкурс разпали страстите в градския парламент. По думите на кмета на София - това е атентат срещу града. „Когато слагаш в управлението на „Метрополитен” пет човека, на които допира им с метрото е само да са се возили на него. Според мен нямат компетенциите да извършват тази дейност. Проблемът с временните е, че често пъти те стават доста трайни. За 3-4 месеца, тези хора няма да научат коя дирекция къде се намира”, заяви кметът на София Васил Терзиев.

СОС решава за подземните паркинги и общинските дружества

Според Деян Николов постовете в общинските дружества са били обещани от ГЕРБ преди седем месеца на отцепилите се от „Възраждане”.  „С мен бяха водени разговори, които естествено съм отказал, в тях ми беше казано, че на общински съветници - групата на предателите, както аз ги наричам, са предложени позиции, чрез техни хора в общинските фирми. Това, което се случва днес е част от договорката, която те приеха преди 6-7 месеца, когато се отпуши работата на СОС”, допълни Николов.

Контрера отрече да е водил разговор с колегите си предварително. Предложените имена обсъждали единствено с двамата независими съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. „Персонално, преди внасянето на доклада, коментари за хора не е имало с останалите политически групи. Смятам, че като председател на комисията по транспорт от четири години, имам достатъчно добър поглед и съм напълно наясно как трябва да бъдат структурирани. Г-н Гълъбов е с достатъчен опит в Министерството по транспорт”, посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.  

"Когато на тъмно с доклад, внесен преди по-малко от 24 часа, се предлага 26 анонимни души да управляват икономика за 3 млрд. лв. на София, това не може да бъде описано по никакъв друг начин, освен терористичен акт. Още по-притеснително е, че когато хора, които публично заявяваха, че са "за" прозрачни конкурси, си обръщат мнението само защото са отишли на диванчето в някоя партийна централа. И днес гласуват заедно с икономическото мнозинство и са част от него", посочи Борис Бонев. 

От ГЕРБ не коментираха темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase