Удължават търсенето на нефт в Черно море

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания "Боташ" на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента.
Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му колега Алпарслан Байрактар на 27 април, в която са участвали представители на "Булгаргаз" и "Боташ".

Росен Христов за „Боташ”: Обвинявам депутатите в лъжа, мога да съдя държавата

Министър  Малинов уточни, че на четвърти юли 2024 г. от "Булгаргаз" са изпратили официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението с приложен към писмото проект на допълнително споразумение. "Проектът съдържа предложения за изменение, които са съобразени с текущите пазарни нива на предоставените от "Боташ" услуги в региона, с цел запазване на финансовата стабилност на дружеството и запазване на част от предимствата на споразумението. Предвидена е оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, предвиждане на възможност за едностранно прекратяване от страна на "Булгаргаз" на споразумението и прехвърлянето именно на правата на трети страни в пълен обем", каза Малинов.

Междувременно стана ясно и че проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен се изпълнява в заложената времева рамка и се планира въвеждането в експлоатация на част от новата инфраструктура до края на 2024 г., което ще позволи поетапното увеличаване на капацитета на хранилището да започне още от следващия нагнетателен сезон. Проектът е в пълна синергия със съществуващите и планирани нови терминали за втечнен природен газ в Югоизточна Европа, както и с плановете за разширение на газопреносната инфраструктура в региона.

Служебният министър обясни, че увеличените капацитетни възможности на газохранилището в Чирен не само ще осигурят допълнителен резерв в случай на проблеми с доставките на природен газ, но и ще спомогнат за успешното навлизане на пазара на газ от алтернативни източници.

Той допълни, че с особена сила това е валидно за доставките на втечнен природен газ в региона. Във връзка с блок "1-21 Хан Аспарух" Малинов съобщи, че е разрешил на "Тотал Енерджи" да прехвърли своя дял 57 процента от правата и задълженията, произтичащи от разрешението за проучване на "ОМВ Офшор България", като по този начин ОМВ става пълен титуляр на концесията за проучване.

Освен това се продължава срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в този блок с 23 месеца в резултат на забава, причинена в резултат на форсмажорни обстоятелства. "Продължаването на срока на разрешението с почти 2 години ще позволи на ОМВ да продължи с проучвателните дейности", заяви Владимир Малинов. Той добави, че на 27 юни 2024 г. е подписал съответните допълнителни споразумения с представителите и на "Тотал Енерджи", и на "ОМВ", и срокът на разрешението е удължен с 23 месеца, като титуляр по концесията вече е "ОМВ".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase  

Редактор: Весела Веселинова
Източник: БНР