Предупреждението е в сила за цялата страна

Опасно горещото време продължава и днес. След като три поредни дни беше в сила жълт код за високи температури, в петък в цялата страна предупредителният код е оранжев. Препоръчително е да не излизате навън в горещите часове на деня, да пиете повече течности и да избягвате тежък физически труд. 

Балканите пламнаха в червено: Предупреждения за опасно време в Румъния, Сърбия и Хърватия

Снимка: НИМХ

Предвид че тази година летните месеци са рекордно горещи за страната ни, откакто се правят измервания, очакванията за днес са че това ще бъде най-топлият ден за годината. Само до 9 часа сутринта в градове като Стара Загора и Сливен температурите стигнаха 30-31 градуса. В общините в област Русе опасността от горещото време е най-висока - вероятно температурите там ще достигнат до 38-41 градуса.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология в области като Плевен и Силистра има максимална степен за пожароопасност. Поради тази причина екипите в съответните общини са в пряка готовност за овладяване на очакваните пожари. 

„Горещата въздушна маса ще остане в страната до края на другата седмица”, каза Евгения Трайкова от НИМХ. По думите ѝ рекордът в България е малко над 45 градуса, но в момента не изглежда да има условия за толкова високи температури.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Станимира Шикова