И днес продължава гасенето на огъня около Воден, Крайново и Странджа

Доставят 15 фургона за най-засегнатите семейства от пожарите в странджанските села Воден и Крайново. Повечето от мобилните жилища ще бъдат взети от Карловско, където преди три години имаше наводнения. От днес в гасенето на пожарите се включиха и два испански самолета, а във Воден има нова клетка на мобилните оператори.

66-годишната Калинка Ковачева от село Воден е извадена от дома си от полицаи по време на огненото бедствие. Тя е била заспала по време на пожара. „Бях легнала и полицията идва и вика: „излизай, жена”. Аз гледам да спася кученцето, нотариалния акт и личната карта. Тръгнах със скъсана рокля и гумени чехли”, обясни тя. Калина и нейното семейство са сред хората в село Воден, останали без дом. От днес те ще живеят в контейнери.

„Днес, поетапно започва доставката на контейнери. Те са абсолютно пригодни за живот. Повечето от тях – 14 - са със санитарни възли, две стаи”, каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Огнен ад: Гасенето на пожарите в страната продължава (ОБЗОР)

„Няма как да се поставят контейнери на място, което не е обезопасено. Представете си, че докараме контейнери, а после се наложи да евакуираме пак хората”, допълни той.

„Фургоните са тук и ще продължат да пристигат, но трябваше да се подават заявления, по начин, който обясних, а не да научаваме по хибриден начин”, каза Главчев.

„Повечето от фургоните са използвани при наводненията в карловско и идват от там. Днес, от село Богдан заминават 10 контейнера за Воден. Някои от временните жилища са занемарени, а други са в сравнително добро състояние”, допълни Стоянов. 

 

По думите на Дарина Тодорова, координатор в кметството на карловското с. Богдан, в тези контейнери има обикновени легла с пружина и дюшек, конвекторна печка, мивка, баня, тоалетна, бойлер. „Не са изпочупени, поддържани са”, допълни тя.

За потушаването на пожара в покрайнините на Воден, от днес се включиха и два специализирани испански самолета за гасене, ситуацията е овладяна. Затова днес бяха изпратени пожарникарите и спасителите от съседна Турция с почести и благодарност.

Късно снощи се разгоря отново пожарът около село Воден, който не успя да стигне до населеното място. Той е локализиран извън селището. 

Главчев за пожара на Беклемето: Нужни са хора с алпинистка подготовка

„С благодарност към пожарникарите от Турция, които ни помогнаха. Те се отзоваха в първите часове, в които им поискахме помощ. Четири денонощия работят на терен. Благодаря и надоброволците, дошли да помогнат”, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Той подчерта, че е дошъл в селото, за да провери дали мобилната клетка, която е обещал да бъде поставена за подобряване на комуникация, ще бъде оперативна. "До часове ще бъдат направени настройки на сигнала, който е усилен четири пъти. Скоро хората ще имат обхват", допълни той. 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase