По данни на МВР обстановката в страната се успокоява

Приключи мисията на испанските и чешките пожарникари, участвали в гасенето на огъня в Пловдивско и Ямболско. Испанският екип от 28 души се включи с два самолета и помага за гасенето в района на Воден, Крайново и Голям Дервент. Над 50 часа полети извършиха колегите им от Чехия само в района на Пловдив. По данни на МВР обстановката в страната се успокоява. Денонощно се наблюдава огънят на българо-гръцката граница.

Капитан Ернесто Боне е ръководител на испанския екип пожарникари, включил се в борбата с огъня в района на село Воден.

"Когато дойдохме, видяхме много силен огън, който не беше концентриран на едно място. Така че трябваше да решим къде най-напред да насочим усилията си. Къде да атакуваме и къде можем да ограничим щетите", разказва кап. Ернесто Боне, ръководител на испанския екип огнеборци. 

Казва, че лесно се е сработил с българските си колеги. Когато екипът му от 28 души е пристигнал от Мадрид, най-неотложните дейности вече били извършени. "Най-опасното по време на полетите беше непрекъснато променящият посоката си вятър. Той разгаряше огъня навсякъде", подчертава капитн Боне.

Стоянов: Пожарът в Гърция бавно, но сигурно върви към нашата граница

Над 50 часа във въздуха само в района на Пловдив изкарват и колегите на Томаш Власак от Чехия. Казва, че след 20 години работа в пожарната не се страхува да лети над пламъците. Семейството му още се притеснява, когато тръгне на мисия. "Разбира се, на първо място ние се пазим. Така че - не е въпрос на страх или грижа, а на безопасност за всички", категоричен е Томаш Власак, пилот от Чехия.

Мартин Хорнияк е втори пилот на хеликоптер Блекхоук, с който са гасени пламъците над село Отец Паисиево. От 4 години лети, но за пръв път с такава машина.  "В кабината няма климатик и това е ужасно, когато летиш над пламъците. През цялото време пием вода и всичко излиза навън", твърди Мартин Хорнияк, втори пилот.

19 души от Чехия и Словакия помагаха за потушаването на пламъците у нас. Те се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов, който им благодари за помощта в толкова труден момент.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase