През 2001 г. трима учени от Великобритания и САЩ спечелиха Нобелова награда за подобни открития

За да останат здрави, кораловите рифове зависят от морските таралежи, а таралежите се хранят с водорасли, които изчерпват кислорода. Но в много океани шиповидните създания са застрашени от смъртоносна болест. Наред със значението им за коралите, морските таралежи са
жизнено важни и за медицинските изследвания. Таралижите са от същността на клетъчното делене. През 2001 г. трима учени от Великобритания и САЩ спечелиха Нобелова награда за подобни открития. Други морски същества също помагат за революционизирането на медицината, като един вид "чудотворни" череи. 

Морските таралежи в Червено море измират
 
Отливът в 10 вечерта е идеалното време за лов на едно скромно създание, което може да направи революция в медицината – пясъчният червей. Това е древен вид на стотици милиони години, дебел колкото пръст и дълъг 40 сантиметра. Най-често се използва като стръв, но има хора, които отчаяно се нуждаят от веществото, което този морски червей може да осигури.  
Това е вещество, което пренася животворния кислород до органите, които отчаяно се нуждаят от него, форма на хемоглобин, която е разтваря в кръвта.

Къде да търсим признаци за рак на дебелото черво

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!