„Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за пристрастност на съда”, каза той

На 16 юли 2024 г. БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител. Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост по отношение на Гюров заради участието му в няколко дружества. Той коментира случая в студиото на „Здравей, България”.

Отложиха делото срещу освобождаването на Андрей Гюров от БНБ

ВАС все още остава без решение дали Гюров е незаконно освободен. Магистратите не са получили преписката от Антикорупционната комисия, въз основа на която е взето решението. Самият Гюров поиска отвод на председателя на състава, който е и председател на ВАС - Георги Чолаков.

„Самият ВАС, който назначава дата за разглеждане на делото, с което аз обжалвам решението на Комисията за противодействие на корупцията, определя, че комисията не представя никакви доказателства за извършване на дейност, нарушаваща Закона за БНБ”, заяви Гюров.

ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му от БНБ

„Това е едно особено производство, което се развива в рамките на 14 дни, само на една инстанция. Ако говорехме за независим съд, аз нямаше да имам никакви съмнения”, обясни той.

Според него е нарушено не само българското, но и европейското законодателство. „Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за липса на независимост и за пристрастност на съда”, каза Гюров.

„Господин Чолаков не е станал докладчик по стандартния ред. Делото е разпределено с вътрешна заповед, за да се падне на него”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase