Боряна Дудова получи втори шанс за отличие, а гимнастичките ни достигнаха финала

Втори пореден ден, изпълнен с успехи и отличия за българските спортисти на Олимпиадата в Париж. Първи гимнастичките зарадваха българските зрители.

Ансамбълът на България по художествена гимнастика стартира отлично участието си на Олимпийските игри в Париж с квалификациите за многобоя и се класира за финала в събота. 

Момичетата на Весела Димитрова изиграха изключително чисто първата си композиция с пет обръча и получиха оценка от 37.700 точки. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева играха на музика на Енио Мориконе от филма „Професионалистът", с добавени много ефектно български фолклорни мотиви. 

Магомед Рамазанов спечели трета титла за България в Париж (СНИМКИ)

Малко след това Боряна Калейн спечели сребърен медал в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика на Олимпиадата в Париж с краен резултат 140.600. Златото грабна германката Дария Варфоломеев със 142.850. Трета, с бронзов медал, е италианката София Рафаели с оценка 136.300. 

По пътя към отличията в днешния ден 10-те финалистки трябваше да изиграят по четири съчетания - с обръч, топка, бухалки и лента.

С два световни рекорда: Карлос Насар е олимпийски шампион (СНИМКИ)

В днешния ден България получи още два златни медала, след първата титла на бореца Семен Новиков в четвъртък. Карлос Насар спечели олимпийската титла по вдигане на тежести за мъже в категория до 89 кг на Игрите в Париж с два световни рекорда - общо 404 кг двубой и 224 кг в изтласкването. 

В петък вечерта Магомед Рамазанов донесе още един повод за радост на българите. Натурализираният руснак спечели олимпийския турнир по свободна борба в категория до 86 килограма. Спортистът надви с категоричното 7:1 иранеца Хасан Яздани Чарати, който е шампион в категорията до 74 кг на Игрите в Рио през 2016 г.

БЛЕНУВАН МЕДАЛ: Брилянтната Боряна Калейн грабна среброто в индивидуалната художествена гимнастика

Боряна Дудова пък получи втори шанс. Българската спортистка ще участва на репешажите в категория до 62 килограма за жени от турнира по борба на Олимпийските игри в Париж. Това стана възможно след като победилата на четвъртфиналите Ирина Коляденко надви сребърната медалистка от Токио 2020 Айсулу Тинибекова от Киргизстан на полуфиналите.

Така Дудова, в събота от 12 ч. българско време, ще се изправи срещу срещу монголката Пюревдорин Орхон, световна шампионка от 2017 г. и номер 1 в Азия за 2018 г., а при победа ще срещне и Тинибекова в опит да спечели бронзов медал.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова