Няма документна информация за настанените в дома, константирана е липса на всякаква грижа

При проверката в дома за възрастни хора в Банкя е константирана липса на всякаква грижа. Нямаше схеми за евакуация при пожар, неизправни бяха пожарогасителите. Няма документна информация за настанените в дома, затова сезирахме СРП, 9-то РПУ и пожарната. Хората там са в тотален риск за живота си. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” Христина Иванчева - главен експерт в Агенция за качеството на социалните услуги. Това е държавният орган, който е проверявал този дом през месец юни.

Жертва и ранени при пожар в старчески дом в Банкя (ВИДЕО+СНИМКИ) 

„Получихме информация от НАП, че на третия етаж на сграда в Банкя има възрастни хора, за които се грижи един човек. Извършихме проверка на място на 24 юни. За да влезем поискахме съдействия от органите на реда, нямахме свободен достъп. Заварихме 11 възрастни със здравословни проблеми и двама, които се представят за служители, но нямаше трудови договори, с които да го докажат. Не можем да говорим със социална услуга, ако обектът не разполага с лиценз. По време на проверката не дойде собственикът”, разказа тя. 

Иванчева отправи призив. „Всички, които имат нужда от социални услуги или да бъдат подкрепени - отворете страницата Агенция за качеството на социалните услуги. Там има регистър с всички законни доставчици на социални услуги. Имаме и горещ телефон, на който експерти дават информация - (02) 9701111”, заяви още тя. И допълни, че домът в Банкя далеч не е първият нелегален, който е бил обект на проверка. 

Кой е отговорен за фаталния пожар в незаконния дом за възрастни в Банкя (ОБЗОР)

В четвъртък в ранния следобед избухна пожар в триетажната сграда, на чийто последен етаж се помещава старчески дом. Един човек загина. Две жени бяха обгазени и прегледани на място. Друг пациент с изгаряния е транспортиран в болница.

Обектът е работил без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги, извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация, съобщи Министерството на труда.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase