Присъстващите ще бъдат запознати с протичането и резултатите от учението до момента

Голямо военно учение се провежда на летище Пловдив. То е в рамките на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято- 2024“.

В рамките на учението въздушен поздрав отправиха самолет „Спартан“ от българските Военновъздушни сили и два самолета С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.

В учението на летище Пловдив участват 200 американски и 150 български войници. Сред задачите на нашите военни са да преминат обучение за спускане на товари, излитане на къси разстояния и излитане от необработени писти. Тренират се и скокове с парашути. Още разказваме в репортажа.

„Учението е много целево. Изпълняваме полети във формация, тактически кацания, полети на много малка височина. Колегите от САЩ има какво да ни покажат, както ние на тях, така и те на нас“ , коментира капитан Калоян Атанасов, част от екипажа в „Тракийско лято-2024”.

Военните твърдят, че България е добро място за провеждане на учения, защото има по-малко въздушен трафик на пътнически самолети. Четири самолета С-130 на Военновъздушните сили на САЩ взеха участие в съвместното учение.

„Както виждате двата самолета работят в пълен синхрон и всичко, което правим е над прекрасното и отличното“, обясни командир на учението за екипа от САЩ Шон Андрюс.

Първото военно учение във Финландия, съвместно с американската армия

 

По време на учението стана ясно, че военното министерство ще инвестира в промотиране на военната професия и увеличение на заплатите на военнослужещите.

„Ние говорим за 30% средно, но в момента в министерството финансовите експерти работят прецизно и за войниците ще бъде повече. За различните категории ще е различно, но няма да има категория под 30%“, заяви военният министър Атанас Запрянов.

Капитан Николай Калайджиев е пилот на „Спартан”. Работи от 9 години в българската армия и ще е един от служителите с увеличена заплата. „Заплатата не е фактора, който ме държи в армията, но това със сигурност ще е плюс и ще действа мотивиращо на колегите“, казва той.

От януари се очаква войниците да получават по 2300 лева като стартова заплата, а военните с чин по 2700 лева. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase.