Те са нарушили Наредбата за обществения ред в града

Полицаи от Пазарджик глобиха жени с бурки. Те са засечени да се разхождат в централната част на града. На две жени на 25 и 47 години е съставен акт за административно нарушение.

Швейцария гласува да забрани ли бурките и фереджетата

Актът за третата жена е временно отложен поради здравословното ѝ състояние, поясниха от полицията. Оттам уточниха, че жените са нарушили Наредбата за обществения ред в Пазарджик, приета през април 2016 г.

Тази наредба забранява носенето на обществени места на облекло и аксесоари, които прикриват лицето и затрудняват идентификацията от граждани, органи на реда или технически средства.

Предвидената глоба за нарушителите е 300 лева, а при всяко следващо нарушение санкцията се увеличава на 1000 лева.

До санкцията се стига след снимка в социалните мрежи. Оказва се в ромските махали често могат да се видят жени с бурки. Хората твърдят, че ги носят заради религията, но отказват да бъдат снимани. 

„Аз нямам усещането дали под тази бурка дали не е мъж. Може и мъж да е. Ако този индивид с бурка срещне някое дете с бурка и му напави нещо, утре как ще се докаже какъв е“, казват хората в града.

„Служителите на районното управление и полицейски участък, преди време отново са санкционирали майката за носене на дрехи, които прикриват лицето“, коментира говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

Жители на Пазарджик твърдят, че жените, които носят бурка, получават всеки месец заплащане и припомниха шумното дело за проповядване на радикален ислям в Пазарджик. В него бяха осъдени 14 имами за разпространяване идеите на радикалната организация „Ислямска държава” и проповядване на религиозна омраза.

„Всичко го правят за пари. В махалата има много богати хора, но има и много бедни, които го правят за пари и те ги контролират. Ходят до Саудитска Арабия, взимат пари“, разказват местните.

Други път нямат против носенето на бурки, стига да се виждат лицата на жените. „Като искат нека носят бурка, но нека лицата им да бъдат открити“, казват още хората в Пазарджик.

Санкцията за носене на бурки се прилага за хора, които се появяват в обществени институции, паркове, магазини и автобуси.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase