Тя се разгърна пред зрителите като "цикъл на сънищата"

Завладяваща виртуална арт инсталация в образи и цветове бе представена в Ню Йорк. Тя се разгърна пред зрителите като "цикъл на сънищата", предаде Voice of America. Човекът, който стои зад Machine Hallucination е Рафик Анадол. Той обаче не би могъл да създаде творбата си без алгоритмите, разработени от изследователи на NVIDIA.

„Силно съм вдъхновен от научната фантастика, от нашето близко бъдеще, в което AI, неврологията и архитектурата най-вероятно ще се сблъскват.

Как блокчейн технологията променя света на изкуството (ВИДЕО)

В проектът са използвани 111 милиона публично достъпни изображения от Ню Йорк. Полученият набор от кадри е прозорец към това, което художникът нарича машина ум, а именно изкуствения интелект. Но Анадол иска да проучи дали същата тази машина ум има съзнание. „Машините не могат да се обучават, но могат ли да мечтаят?“, казва той.

Неговото студио разработи допълнителен софтуер, който беше приложен към набора от данни, за да генерира многоизмерна вселена подобна на сънища, която в крайна сметка се корени в изображения от реалния живот.

Изкуствен интелект срещу творци: В САЩ предлагат закон за защита на авторските права

„Силно съм критичен относно това как се развиват тези технологии и какво всъщност ни казват“, споделя творецът. Той смята, че друг важен въпрос е какво можем да направим изкуствения интелект.

А самият той, като художник, използва своята виртуална четка, за да се потопи в съзнанието на машината. „Чувствам, че имам инструмент, който ми позволява да направя невидимото по-видимо“, споделя авторът на впечатляващата арт инсталация пред VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America