Според проф. Красимир Калинов фракциите на ДПС са една и съща партия, която участва в две различни коалиции

Има ли риск БСП да не може да се регистрира на изборите и какво следва в двата лагера на ДПС? Темата в студиото на „Здравей, България” коментират Жоро Пенчев, изборен наблюдател от Гражданско обединение за честни избори (ОЧИ), и проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Проф. Калинов поясни относно двете разделения на ДПС, че „не се допускат еднакви абревиатури, каквито и разширения да имат”. „ЦИК не трябва да допуска нито една от двете фракции. Те подават задължителни документи, които са еднакви. Печатът е регистриран в съда, когато е приет уставът на партията. Не може произволно да се променя”, каза той.

Кой и как ще регистрира БСП за изборите

„Това, което ЦИК направи, беше да удължи с една седмица тази агония. Начинът, по който ще подходи към това дали ще допусне, или няма да допусне формациите, ще бъде изцяло въпрос на политически преговор между членовете. Виждаме нещо грозно и Административният съд ще е част от този процес докрай”, смята Пенчев. 

Калинов отбеляза, че според него една и съща партия участва в две различни коалиции.

Гостите коментираха и раздора в БСП. „Нинова подписва всичко. БСП има един председател, който до решението на съда, отговаря за партията”, посочи проф. Калинов. „Ние гледаме сцени от 19 век, но ако този абсурд е цената, която трябва да платим за по-нормална политика, нека да я платим”, заяви Пенчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase