Министърът очаква 2,5% от БВП да е бюджетът за отбрана още от догодина

България е изпратила самоходни гаубици „Гвоздика” на Украйна. Това потвърди служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след като в социалните мрежи се появиха снимки на въоръжението от фронта. Той уточни, че това въоръжение е с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на парламента. Като компенсация България очаква да получи пари, с които да закупи по-модерна техника. До момента страната ни е изпратила осем пакета с въоръжение на Украйна.

"Това са въоръжение, техника, боеприпаси, които са излишни на Българската армия. Потвърждавам, че в пакетите е имало и такава техника", каза Запрянов. По думите му всички пакети, които сме изпратили, подлежат на компенсационно възстановяване. "Много сериозни суми очакваме. Парите, които получаваме, както е решението на парламента и правителството, ще бъдат реинвестирани в Сухопътните войски и другите видове въоръжени сили", допълни министърът.

Над 20 държави от НАТО ще отделят минимум 2% от БВП за отбрана, заяви Столтенберг

В речта си пред пред слушателите във Военна академия „Г. Раковски” Запрянов каза, че войната на Руската федерация против Украйна е заплаха за мира и сигурността в цяла Европа. "Руската военна агресия е директно предизвикателство за НАТО и ЕС, включително и за нас самите. Ако оставим Украйна да бъде победена, руската реваншистка политика на агресия може да продължи и към други държави от бившия СССР и неговата предишна сфера на влияние. Това неминуемо значи да бъде засегната и нашата собствена сигурност. Именно поради всичко това победата на Украйна е в наш стратегически интерес”, каза Запрянов.
Като бивш военен той изтъкна, че е необходимо българското военно образование да включи и поуките от практиката - военните уроци от войната в Украйна. 

Бюджетната комисия одобри купуване на боеприпаси за машините „Страйкър”

Министърът заговори за увеличение на бюджета за отбрана на 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП). „Трябва да осъзнаем, че 2% от БВП за отбрана вече са недостатъчни. Даже крайно недостатъчни. Поради необходимостта от ускорена модернизация и превъоръжаване и предвид поскъпването на отбранителните продукти на световния пазар, както и на база опита на други съюзници, например Полша и Румъния, вече мислим за целта разходите за отбрана да бъдат на един устойчив във времето минимум от поне 2.5% от БВП”, каза Запрянов.
„Амбицията ми като министър на отбраната е още със Закона за държавния бюджет за 2025 г. това ниво да бъде достигнато”, прочете министърът в словото си пред военните.

Освободиха заместник-министъра на отбраната Иван Иванов

Той припомни, че парламентът прие Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., в която са включени основните инвестиционни проекти. Финансовата рамка за реализацията на Програмата се основава на прогнозните данни за растеж на БВП и е съобразена със сроковете за постигане на националните Цели за способности, каза Запрянов. Той поясни, че инвестиционната програма на Българската армия е съобразена с процеса на отбранително планиране в НАТО. 

„Основен източник за финансиране са бюджетът на Министерството на отбраната и разходите за отбрана по централния бюджет. Но съществуват и други източници за финансиране, като например програми и фондове на американското правителство и финансови компенсации за предоставената на Украйна военна помощ”, заяви Запрянов. 

Адмирал Ефтимов: Догодина ще имаме поне 5 вертолета, готови да гасят пожари

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase