"Глобите, които налагаме на водачите, също оказват влияние", подчерта той

„Готови сме да посрещнем сериозния трафик по пътищата на страната. Движението в четвъртък беше спокойно. За щастие по магистралите нямаше инциденти, които да възпрепятстват трафика". Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".

По думите му основната цел на пътната полиция е да "се подпомогне излизането от големите градове, придвижването по пътищата". "След успокояване на трафика ще предприемем и засилени проверки за употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособни водачи. Гоним обичайните най-сериозни нарушения в тези почивни дни, включително в малките населени места", обясни той. 

Преди дългия уикенд: Засилен трафик по пътищата в страната (ВИДЕО)

Главен инспектор Близнаков подчерта, че срямо миналата година, това лято е по-спокойно откъм пътни инциденти. "Но отчитайки цифрите, а те показват 103-ма загинали за най-натоварените месеци- юли и август, няма как да бъдем щастливи. Това са данните от 1 юли до 1 септември. На фона на 1541 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени почти 2000 души. Отчитаме положителна статистика, защото през 2023 година загиналите са били 122-ма души. Или тази година са с 19 по-малко. Което в никакъв случай не може да ни радва и няма как да ни радва. 103-ма души са загубили живота си през това лято", подчерта главният инспектор. 

Той отчете, че алкохолът не се нарежда сред основните причини за възникване пътнотранспортните произшествия. "Те остават почти непроменени, като водещите са отнемане на предимство, несъобразената скорост и неправилните маневри. Това са трите неща, които водят до тези сериозни цифри, изразени в травматизъм", категоричен е Близнаков. 

Според него глобите също оказват влияние на намалените ПТП-та. "Ние сме народ, който може би най-много се влияе именно от глобите. И да, ако разгледаме цифрите специално за глобите, имаме повишение на санкционираните водачи. Имаме увеличение и на събираемостта. Може би на това се дължи по-малкият брой на жертвите през тези 2 месеца", посочи главният инспектор. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase