Браншът е в търсене на трайно решение

След скандала с преминаването на камионите по северната ни граница и плащането на такса в единствения частен паркинг на Дунав мост 2 -  правителството обеща да осигури равнопоставеност. Започнаха и проверки на всички места за престой по границите.

Задължени ли са шофьорите на камиони да минават през буферните паркинги

Елка Недкова от сдружение „Аз имам камион“ посочи, че опашката на пътя Русе - Силистра е от години. "Хората не могат да излязат от населените места и да отидат на работа. Който иска да влиза в буферните паркинги, трябва да заплаща за инфраструктурата, която ползва. Там има бани и тоалетни, включени в цената. Във Видин на моста оперира българо-румънско държавно дружество. Проблемите с опашките там не бяха разрешени. В Русе пък става дума за партньорство между общината и частна фирма. Големият проблем, причиняващ задръстванията, е неработенето на румънците - спират да работят когато си искат. Понякога на час по 45 минути. Друг проблем е паспортното гише, което е едно за четири кантара", обясни тя. 

По думите ѝ нейните камиони не заплащат за буферни паркинги, защото ползва виртуална опашка. "Няма бележки, без които не можеш да минеш границата. В Русе, когато влезеш на буферния паркинг, тогава плащаш. Виртуалната опашка елиминира съмненията", допълни Недкова. 

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase