Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Целта на националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване е да отличи добрите примери в бизнеса, както и да даде платформа за разказване на историите зад тези успешни инициативи. С конкурса СЖББ представя реално работещи практики, които правят работното ни място и обществото среда, в която всеки е значим и ценен без значение на пол, раса, възраст произход и образование. Споделяме добрите практики за постигане на равни възможности за всички и недопускане на дискриминация, които могат да бъдат възприети и въведени в по-широк кръг компании, като по този начин допринесат за благосъстоянието на цялото ни общество.

Продължаваме да разказваме историите на успеха на победителите от 2023 година

Голямата награда – Отличителният знак на СЖББ, се присъжда на бизнеси и организации, които правят реални стъпки към премахването на бариерите пред жените в бизнеса, науката, както и за интеграцията на малцинствените групи и хора с увреждания.

През 2023 носителят на Отличителния знак на СЖББ е TRANSPRESS с проекта „ПЪТ ЗА ДАМИТЕ“ – перспективи и позитиви за кариерното развитие на жените в транспортно-логистичния сектор

TRANSPRESS е първата българска транспортно-логистична компания, която развива целенасочено стратегия за привличане и развитие на повече жени в компанията и популяризиране на идеята в целия бранш у нас. Инициативата започва в края на 2021 година и продължава до днес.

В първата фаза на инициативата е проведено проучване на нагласите сред професионалната общност на шофьорите у нас. Проведена от TRANSPRESS анкета с 1600 респонденти показва, че над 90% оценяват професията като подходяща за дамите. Под 10% от участниците в проучването са на обратното мнение, като според болшинството от тях проблемът не е в липсата на качества, а в трудните условия и съществуващите рискове на пътя. Половината от анкетираните са категорични, че професионалните умения не зависят от пола, а една трета дори допускат възможността жените да бъдат по-добри шофьори от някои мъже. Направено е допълнително проучване на актуалната ситуация в други държави и на добрите примери за подобни кампании. Извършено е стратегическото планиране и осигуряването на менторите и посланиците на инициативата, а след това е проведена и мащабна информационна кампания чрез медиите, социалните мрежи и комуникационни канали на партньорите. Създадена е необходимата организация за регистрация и работа със заинтересованите, провеждане на последващи обучения, стаж и назначения на жени професионални шофьори в TRANSPRESS.

Компанията успешно разработва програмата “Партньори в живота – партньори зад волана”, в която мъжете привличат половинките си в живота като партньори в тандем на професионални шофьори.

L’Oréal България с „Националната програма „За жените в науката“ 

 

 

 

 

Победител в категория „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“. 

Всяка година програмата на L’Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ награждава млади жени учени със стипендии, за да ги насърчи да правят големи научни открития, които ще помогнат за разрешаване на различни глобални предизвикателства и ще създадат едно по-добро утре за всички. Защото светът има нужда от наука, а науката от жени!

Програмата напомня, че науката е вдъхновение и източник на промяна, а стипендиантките вдъхновяват нови поколения жени да бъдат смели и да изберат пътя на науката и откритията.

Сдружение ‚,Българска Хънтингтън Асоциация‘‘ с проекта „Подкрепа за трудова дейност на хора с редки болести“

Сдружението е победител в раздел НПО в категория „Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място“.

Усилията на "Българска Хънтингтън Асоциация" да предостави възможност за трудова реализация на хора с редки болести е част от цялостната визия за овластяване на семействата с редки диагнози в България. В рамките на 9 години над 1200 семейства се включени в обучителни семинари, работни групи и панели с участието на чуждестранни експерти в областта на редките болести.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата „Силата на Вдъхновението: HPE Women at Work Bulgaria и Женското Лидерство в Бизнеса"

Програмата е носител на са носител на  Специалната награда за технологична компания в категорията „Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти“.

HPE Women at Work България е вътрешноресурсова група на доброволчески начала, чийто управленски съвет се състои от десет смели и целеустремени дами, а членовете наброяват над 400 служители. Тяхното вдъхновение и сила са равенството и разкриването на пълния потенциал на жените таланти. През 2021 г. групата групата осъществи ключови проекти, подпомагащи дамите във всеки аспект – професионално развитие, физическо и ментално здраве, личен принос към обществото и следващите поколения.

През 2024 година форумът за трета поредна година ще отличи най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Приемът на кандидатури ще бъде отворен през септември 2024. Повече информация може да намерите ТУК.