В малките населени места, където има останали малко дрогерии, малко аптеки, те ще затворят, заяви депутатката

Парламентарната група на ПП-ДБ е против законопроекта за продажба на лекарства във вендинг машини. Това коментира депутатът Катя Панева в предаването „Твоят ден”.

„След като видяхме, че получи подкрепа от ГЕРБ и имаше мнозинство, за да мине на първо четене, имахме срок в рамките на 3 дни да предложим промени, които поне да минимизират този абсурд. Няма как да се продават лекарства по лекарско предписание, без да бъдат отпуснати от магистър-фармацевт. Колегите предлагат да се включат и лекарства по лекарско предписание, имаше и предложения, които не влязоха разбира се, част от тези лекарства да са по Здравна каса”, заяви Панева.

„Залага се да се развие пълен монопол. Последствията ще са много големи. В малките населени места, където има останали малко дрогерии, малко аптеки, те ще затворят”, заяви Панева.

По думите й в чужбина във вендинг машини се продават само хранителни добавки, билки, витамини.  

„Това предложение няма да реши проблема с липсата на здравни работници, които да обслужват качествено пациентите. Малкото останали дрогерии и аптеки ще заключат”, каза Панева.

Тя коментира и законопроекта по ПВУ.

„Смятам, че е изключително важно тези средства от Плана за възстановяване да бъдат усвоени, защото България има нужда да продължи своето развитие, въпреки огромната политическа криза, в която сме се задълбочили вече три години. Надявам се колегите от ГЕРБ да преразгледат и да подкрепят тези три законопроекта, които са нужни, за да можем да продължим”, каза Панева.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase