Изслушването и изборът ще се проведат на 16 януари догодина

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на Пленума на ВСС, на което имаше възможност да се правят предложения. Това беше първа точка в дневния ред на кадровиците днес. Стефан Петров от прокурорската колегия отчета, че до момента няма официално постъпили номинации.

В сряда Божидар Колев от Софийската адвокатска колегия е изпратил писмо, с което се е самономинирал. Той обаче не е срещнал подкрепа на поне трима от кадровиците, за да бъда официално издигнат.

Започва процедурата за избор на нов главен прокурор

Има още три заседания на Пленума на ВСС, на които или трима от Прокурорската колегия, или министърът на правосъдието могат да предложат номинация  за следващ главен прокурор.

Служебният министър Мария Павлова вече каза, че няма намерение да предлага кандидатури, защото кабинетът не е редовен и защото тя на практика няма право на глас. Когато и ако постъпят номинации, изслушването на кандидатите и изборът трябва да бъде проведен на 16 януари 2025 г., според графика, който беше приет в средата на тази година.

Възможно ли е КС да тълкува правото на сегашния състав на ВСС да избира главен прокурор

Ако обаче се стигне до хипотеза, в която в следващите три заседания отново няма да има номинации и предложения, то тогава в момента изпълняващият функциите Борислав Сарафов ще остане на поста, докато се проведе нова процедура.

ВСС уволни Иван Гешев през 2023 г., след като политическото доверие от него беше оттеглено. Оттогава изпълняващ функциите е Борислав Сарафов, който преди това беше заместник на Гешев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase