Двамата задържани не са успели да продадат никакви количества

Няма количества от радиоактивния материал америций, които да са били продадени на черния пазар. Това стана ясно от разследването на случая. Всички метални плочки са иззети и обезопасени. Предстои съдът да гледа мерките на двамата задържани мъже.

Атанас Илков потвърди, че 1 килограм е общото количество на иззетото опасно вещество, което беше открито при акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата. По думите на вътрешния министър нито една от радиоактивните пластини не е продадена, защото акцията е осуетила намерението на групата преди да пристъпи към търговията с опасното вещество. Той също потвърди, че цената на една плочка е 5000 евро.

ГДБОП разби група за търговия с опасни радиоактивни вещества

Освен за целите на индустрията веществото се използва и за направата на така наречената "мръсна бомба".

„В момента, в който ние получихме информация, че те притежават и съхраняват такова опасно вещество, бяха непрекъснато под наш контрол. Нямаше как да допуснем част от това количество, което задържахме да бъде изнесено и да бъде реализирано някъде в друга посока”, каза Атанас Илков. 

„С всички действия, които бяха извършени по претърсването и изземването, не се установиха допълнителни количества, а и самите те казаха, че това е количеството, което сме задържали. Знаете, че това е вещество, което застрашава живота и здравето на гражданите и на колегите, които съумяха много професионално да подходят”, добави той.

Вътрешният министър увери, че няма опасност за живота и здравето на хората.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase