„Може и да не харесваме настоящия състав на ВСС, но действа по закон”, посочи той по темата за избор на нов главен прокурор

„Конституционният съд не възстановява на работа. Той може да обяви акт на Народното събрание за неконституционен, но не може да се разпореди, на който и да е друг орган да възстанови предишното положение”. Това обясни преподавателят по конституционно право Орлин Колев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите му са по повод предсрочното прекратяване мандата на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, което беше обявено за противоконституционно от КС. 

КС върна Станимир Михайлов на поста управител на НЗОК

„Няма как да бъде задължено Народното събрание да прегласува предишния председател, защото волята на народния представител е суверенна”, обясни преподавателят. Той каза, че Михайлов може да търси обезщетение.

Според Колев не може да се сравнят двата случая на освобождаването - на управителя на Здравната каса Станимир Михайлов и на Сметната палата Цветан Цветков. 

Отново без кандидатури за главен прокурор на Пленума на ВСС

Относно започналия избор на нов главен прокурор той каза, че няма твърдение, че процедурата може да е незаконосъобразна, а по-скоро има нежелание този състав на ВСС да проведе тази процедура. „Този състав е лишен от легитимност. Вярно, че в правото правим разлика между легалност и легитимност, но тази разлика е много тънка, много внимателно трябва да я правим. Ако разделим легитимността от легалността, сме на косъм от нарушаване принципа на правовата държава и правната сигурност. Може и да не харесваме настоящия състав на ВСС, но той действа по закон”, каза той. 

Правната комисия преодоля ветото на президента в Закона за адвокатурата

За ветото на президента Румен Радев върху Закона за адвокатурата той каза, че то може да бъде разделено на две части. „Едната част е за назначаване на особените представители и за възнагражденията на адвокатите. Другата е по-скоро с политически оттенък. Мотивите в последната точка от налагането на ветото са несъстоятелни”, допълни Колев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase