Разказва „Дойче Веле“

Всички най-важни технологии на бъдещето вероятно ще използват изкуствен интелект. Но Европейската рамка за координиране на инвестициите все още се разработва. Средствата, влагани в изкуствен интелект и броят на европейските патенти изостават значително от тези на Съединените щати и Китай. Френски и германски стартъп компании призовават за бързи действия, преди да е станало твърде късно.

Във Франция стартъпът NukkAI разработва нови решения за логистични компании. „Голямата разлика между нашия подход и тези, които са на мода в момента, е че ние сме съсредоточени върху хората. Няма да използваме тонове данни и просто да приемем, че машината знае по-добре. Да бъдем ориентирани към човека, означава да постигнем сътрудничество между него и машината, така че хората да могат да използват технологиите, за да работят по-добре“, казва съоснователят на стартъпа NukkAI Вероник Вентос.

Франция се надява да се превърне в световен лидер в областта на изкуствения интелект. Страната привлича инвеститори като Microsoft. Нейният главен изпълнителен директор Сатя Надела планира да инвестира четири милиарда евро в нов център за обработка на данни.

„На първо място, стартиращите предприятия се възползват от голяма помощ - не само финансова, но и консултантска“, допълва Вентос.

Изпробват AI, който върши 81 години детективска работа за 30 часа

Все пак Франция остава далече от Съединенитещати, когато става въпрос за регистрация на патенти и инвестиции в центрове за обработка на данни за изкуствен интелект.

„Френското правителство трябва да се съсредоточи повече върху собствените си силни страни, отколкото да се опитва да се конкурира с американците или китайците. Ето един практически пример: Те трябва да подкрепят различните технологии за ИИ, а не тези, които са последна мода“, посочва Вентос.

Берлин: Политическата столица на Германия и столицата на изкуството. Тук са се установили авангардни компании като JetBrains. Те търсят нови начини за решаване на големи и сложни задачи. Например, защо да четете документ от 50 страници, когато можете да задавате въпроси и да получавате конкретни отговори?

„Част от проблема е, че подхождаме към тези модели, сякаш говорим с друг човек, който може да ни разбере. Всъщност това са сложни алгоритми, които се нуждаят от специфични инструкции“, заявява докторът на науките Джоди Бърчел.

Понякога трябва да се въведат до четири страници текст, за да се получат оптимални резултати. Инженерингът по машинно обучение е сравнително нова област, така че е трудно да се намерят експерти. Все пак европейските стартиращи компании не могат да си позволят да предлагат високите заплати, които големите американски фирми могат да предложат.

С цел сигурност: Създадоха водещи на новини чрез изкуствен интелект

„Обяви за работа в Съединените щати посочват, че заплатата в тази област е средно около 130 000 долара годишно. Много хора работят с усъвършенстване на командите, най-вече инженерите по машинно обучение. Тази работа изисква задълбочени познания, които надхвърлят само писането на команди“, допълва Бърчел.

Все пак конкуренцията за най-добрите умове не е всичко. „Друг ни е фокуса. Водещите компании с най- добри модели наистина са в Съединените щати, но те ги патентоват. Така че трябва да платите, за да ги използвате. За разлика от тях, в Китай и Европа се акцентира върху моделите с отворен код. Интересно е, че някои от тези модели с отворен код стават конкурентни на тези, които са пуснати от водещите американски компании за изкуствен интелект“, твърди Бърчел.

Макар че Съединените щати още водят в надпреварата за изкуствения интелект, голяма част от многомилиардните инвестиции на различни фирми все още не са се изплатили. Европейските компании са си поставили по-скромни цели, но наваксват. Китай остава пред Европа, макар да изостава от Съединените щати. И все пак битката за надмощие в областта на ИИ далеч не е приключила.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева