Разговор с председателя на НАЗ Радостина Жекова и Сергей Иванов от "Активни потребители"

Най-лошата реколта от царевица и слънчоглед за последните десет години отчитат производителите. С 50% са спаднали добивите и това логично крие риск. От една страна за фалити в бранша, а от друга – за по-високи цени на крайните продукти.

„Последните три години наблюдаваме една тенденция в цяла Европа на увеличаване на летните температури и много дълъг период за засушаване. В България има един вятър, който изключително много изсушава почвата и културите. Това редуцира до голяма степен добивите на слънчогледа и царевицата”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Ще поскъпне ли олиото заради лошата реколта

По нейни думи най-обезпокоителна е липсата на държавна политика. „В цивилизования свят, към който се стремим, обработваемите площи се напояват. В Румъния има 35 млн. декара обработваема земя, която се напоява”, посочи още Жекова. Тя добави, че липсата на реколта има последици и за животновъдите

„Промените в климата се преодоляват с технологии и подбор на подходящи сортове от съответните култури. В България системата на изпитателните полета и научния подход, е доста „разбита”. Организациите на фермерите трябва да инвестират в подобни инициативи”, обясни д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители”.

По негови думи проблемът е в това какви сортове зърнени култури се отглеждат и какво е тяхното качество. „Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие” не трябва да бъдат само разпределители на субсидии”, добави д-р Иванов.

„Според изследвания за 2024 г. пшеницата в България е с най-добра реколта и най-доброто качество. Затова цената на хляба не би следвало да се увеличи. Относно олиото – то е борсова стока. Независимо каква реколта има България, ние се съобразяваме с борсовите цени на слънчогледовото олио и цената е такава, каквато е извън страната”, каза още Жекова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова