"Не виждам причина и основание армията да поеме изцяло охраната на българската граница”, каза бившият военен министър

„Имах опасения за провеждане на КСНС, че може да стане терен за предизборни страсти. Това не се случи. На заседанието беше посочено, че се намираме в район с доста предизвикателства пред сигурността. Ситуацията генерира определени рискове и заплахи, сред които са мигрантска вълна и опасност от терористични актове. Третата посока, в която на заседанието беше препоръчано да се направи оценка, са икономическите рискове”. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Радев след КСНС: Няма пряка заплаха за България от конфликта в Близкия изток, но рискът от терористични атаки се повишава

Относно охраната на българската граница и призивите в нея да се включат и военните, Найденов заяви, че армията вече участва в охраната на границата. „По изявление на военния министър до 500 души са включени. Не виждам причина и основание армията да поеме изцяло охраната на българската граница”, каза той.

Като предпазна мярка за сигурността на наша територия Найденов смята, че трябва да има видимо полицейско присъствие пред стратегическите обекти. „Ставаме свидетели на най-лошия сценарий за развитие на събитията в Близкия изток. Първият основен въпрос е кога и как ще отговори Израел на атаката, която Иран беше длъжна да предприеме. Възможни са три отговора - първият е да удари огледално по военни обекти, вторият – по обекти, свързани с петролната индустрия. Третият, най-нежелан отговор, е удар по ядрените съоръжения”, обясни бившият министър на отбраната.

Елена Йончева пред NOVA: В Йемен съм, опитвам се да стигна до българите от кораба Galaxy Leader (ВИДЕО+СНИМКИ)

За съдбата на пленените български моряци от кораба Galaxy Leader той каза, че се влошава средата, в която се водят преговорите за тяхното освобождаване.

Относно споменатата подготовка на закон, който регулира участието на хората в защитата на родината, Найденов изрази мнение, че подобни правила трябва да са много конкретни. „Този закон би трябвало да регламентира хората, за които се предвижда съответната военна подготовка, както времето и начина, по който се извършва. Сърбите върнаха казармата в рамките на 75 дни”, припомни бившият военен министър. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Весела Веселинова