Близки, приятели, познати, колеги, държавници и политици изразиха тъгата си

България скърби за легендарния музикант Кирил Маричков. Близки, приятели, познати, колеги, държавници и политици изразиха тъгата и съболезнованията си. Изключително труден момент за всички, които са били през живота му до него на сцената. В края на месеца Кирил Маричков трябваше да навърши 80 години. Десетилетия наред той беше символ и за много поколения на свободния дух и отстояването на демокрацията. „България загуби бащата на рок музиката” - така през годините често беше представян Кирил Маричков, а артистите с много болка говориха за него.

СНИМКИ НА КИРИЛ МАРИЧКОВ ВИЖТЕ ТУК

За колегите му, новината за внезапната смърт на Маричков се превърна в истински шок. „Току-що научих. Бях на събитие и го чух. Подкосиха ми се краката. Просто не мога да повярвам! Познавам го от хиляда години…от много отдавна… от много млади. Бог да го прости! Нямам думи”, сподели Богдана Карадочева.

Много от близките му хора ще го запомнят не само като рокаджията, създал непреходни хитове, но и като един от хората, които винаги са казвали ясно и високо това, което мислят.

„Бяхме заедно по митингите. Той е от моите герои в българския рокендрол от едно време. Ходили сме по концерти. Даже съм възпявал това ходене по концерти в една моя песен: „Ходихме на концерти на „Тангра” и на „Щурци”. От първия ред куфяхме до зори”. Така беше навремето. „Щурците” бяха глътка въздух, глътка свобода”, разказва Васил Георгиев -  Васко Кръпката.

И допълва: „Бях щастлив, бях доволен, че заставам до част от моите герои в началото на 90-те, когато бутахме стената. Ние бяхме съмишленици.  Няма да е същото без него, както без Георги Минчев, както без Вили Кавалджиев… както сега с Кирил Маричков. Българската сцена загуби много”.

„Ще бъда банален, но всички знаем какво са „Щурците” за нас. Говоря като рокаджия – това е  много голяма загуба. Много голяма загуба, защото той за мен е не само музикант, той е комплексна личност - и композитор, и музикант, и убийствен пич. Изглежда на небето шефът си е направил група и му трябват композитори и музиканти. И дръпна Киро”, заяви Димитър Ковачев – Фънки.

„Поклон пред паметта на големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков! Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава!“, написа примата на българската музика Лили Иванова. 

„Неочаквано загубихме КИРИЛ МАРИЧКОВ! Патриархът на българския рок участва в първата наша рок група - БЪНДАРАЦИТЕ, преди да основе ЩУРЦИТЕ. КИРЧО е починал след инцидент по време на концерт на ФОНДАЦИЯТА. С тях той трябваше да отпразнува 80-ия си рожден ден с голямо шоу в Зала 1 на НДК на 30 октомври. КИРЧО и КОСЬО МАРКОВ основаха радио ТАНГРА през 1992. Ние сме в пълен шок!!!“, коментира екипът на Radio Tangra Mega Rock. 

Кирил Маричков почина при инцидент на сцената

„С огромна тъга ви съобщаваме, че ни напусна Кирил Маричков. Екипът на БГ Радио изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Кирил Маричков. Почивай в мир“, написаха екипът на БГ радио в социалната мрежа. 

„С неописуема болка разбрах, че ни е напуснал Кирил Маричков. Един абсолютен диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика. Авторитет, личност и абсолютна икона за всички възможни времена. Ех, друже.... Ще ни липсваш. Нека ти е леко там, сред памуковите облаци. Искрени съболезнования към неговите близки. Мъчно ми е, когато героите ни изоставят! Дълбок поклон“, сподели певецът Орлин Горанов в личния си Facebook профил. 

„В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва. Това написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook. Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри! Светла памет!“, написа президентът Румен Радев в официалния си профил във Facebook. 

„Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си. Светла му памет!“, каза министър-председателят Димитър Главчев.

Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

„Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма. Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края! Ти си вечен, приятелю!“, посочи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. 

„Отиде си една легенда! Бог да го прости!“, сподели лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. 

„С дълбока тъга научих, че Кирил Маричков ни е напуснал преди малко. Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример! Почивай в мир, скъпи приятелю!“, каза певицата Мария Илиева. 

„Музиката ти ще остане завинаги с нас! Почивай в мир!“, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. 

Кметът на София Васил Терзиев също публикува пост във Facebook. „Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват. Кирил Маричков ни показа какво означава да останеш верен на себе си: „Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен“. Уроците, музиката и думите ти остават. Почивай в мир!“

„Отказвам и пак отказвам. Не мога да приема тази новина! Не я искам! Шокиран и вцепенен стоя и плача сам. Човекът, чиято музика ми е помагала в тежки времена и ме е веселила в светли часове си тръгнал от тази Земя. Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците", "Бъндараците", "Фондацията" и още и още... Не случайно абсолютно пророчески изпя и записа последно в последния си албум "75" и остави нарочно последно като надгробен епитаф парчето "Тъмен вятър" по стиховете на великолепния Георги Константинов: 
"В мен будува тревога необяснима.
И нощта извънземна
ме тегли навън...
Засега съществувам. Все още ме има.
След това ще изчезна
зад близкия хълм.”
Няма изчезване, Киро! Все още те има и ще те има вечно! Като песните ти! Ти ни остави такова Наследство! Ти беше един от тези, които отвориха прозорците на Свободата по тези земи! Поклон и Бог да те прости!“, написа българският журналист, радио и телевизионен водещ Ники Кънчев. 

„Много, много тъжно! Сбогом, Щурецо!...
"Искам да кажа на майка ми “благодаря”,
а на баща ми, че съм буден.
Да пазят място в рая, когато заспя
или случайно се загубя...", написа актрисата Гергана Стоянова. 

"Сбогом, Кирчо!", написа в социалната мрежа и музикалният продуцент Станислава Армутлиева.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Кирил Маричков! Поклон пред паметта му!

Редактор: Камена Георгиева