Влечугите превъплъщават атлетичните умения и състезателен дух на шампиони

Олимпийските игри в Париж приключиха неотдавна, но за група оживени и енергични костенурки в австралийската зоологическа градина Werribee Open Range Zoo Игрите тепърва започват.

Пет леопардови костенурки въплъщават атлетичните умения и състезателния дух на олимпийските и параолимпийските шампиони, вдъхновени от новите висящи хранилки в обновеното им местообитание.

Докато влечугите се придвижват по терена, за да се нахранят, те пресъздават уменията във вода на златните медалисти по плуване Алекса Леарт и Ариарне Титмус, атлетизма на Джеймс Търнър и силата на японския борец Рей Хигучи.

Управителят на местния зоопарк Werribee Open Range Zoo Малинда Делахант заяви, че костенурките са реагирали невероятно позитивно на обновяването на местообитанието им и участват в различни дейности. „Костенурките определено се държат така, сякаш са на Олимпийските игри тази година“, каза тя.

„Средата, която им създадохме, е изключително динамична. Можете да ги видите да плуват, да се издигат много нависоко, да се борят за позиция, за да имат достъп до храната си, и изненадващо могат да наберат и известна скорост“, допълни Делахант.

Новото местообитание е не само функционално, но и насочено към подобряване на естествените възможности, подобни на дивата среда на леопардовите костенурки. Рамка за хранилка, която наподобява дърво, може да се използва за окачване на листни клони, които костенурките могат да достигнат, като се протегнат. Макетните камъни и дънери, които наподобяват естествени елементи от африканската савана, имат малки кътчета, в които могат да се поставят клони или храни.

Делахант посочи, че „олимпиадата за костенурки“ е от полза за физическото и умственото стимулиране на очарователните влечуги.

„Също както при нас, движението и физическите упражнения са много важни за физическата им форма. Така че, когато виждаме как костенурките могат да се протягат, катерят, плуват, да си помагт взаимно, за да получат достъп до храната си, това е наистина чудесно упражнение и подобрява тяхното здравословно състояние“, обясни тя.

Леопардовите костенурки са ендемични за саваните на Източна и Южна Африка и виреят в полусухи и тревисти местообитания. Понастоящем популациите в дивата природа са стабилни, но унищожаването на местообитанията поради селскостопанския натиск се счита за заплаха за тяхното разпространение.

В зоологическата градина Werribee Open Range живеят пет мъжки леопардови костенурки и три костенурки от вида Bell's hinge-back, които посетителите могат да видят да се разхождат навън през топлите слънчеви дни. 

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС