Коментар по темата на Диан Стаматов и Пламена Николова

Във Франция учениците имат пет празнични ваканции, всяка от които продължава около две седмици, а лятната пауза е осем. В Италия учениците имат двуседмична ваканция за Коледа, едноседмична за Великден и лятна, която продължава три месеца. В Германия – зимната ваканция в зависимост от района продължава между няколко дни и две седмици, великденската между две и три седмици, националният празник на светите духове – между няколко дни и две седмици и лятна – 6 до 7 седмици. В Румъния пролетната ваканция е седмица, а лятната е два месеца.

В България имаме есенна ваканция, която е 4 дни, Коледна ваканция - почти две седмици, пролетна ваканция: една седмица и лятна – три месеца и половина за най-малките и между два и два и половина месеца за по-големите ученици.

„Правени са няколко опита 15 септември да бъде преместен за по-рано. Но опитът беше неуспешен по различни причини”, коментира Диан Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Учениците у нас почиват по-малко, но лятната им ваканция е сред най-дългите в Европа

Според Пламена Николова, ръководител „Ранно учене”, Фондация за децата в риск по света, всички възприемат 15 септември за начало на учебната година. „По-скоро това, което би било постижимо е да се оползотвори месец юни, особено за най-малките ученици, при които е най-големият проблем. Тяхната лятна ваканция е много дълга – три месеца”, обясни тя.

По думи на Николова проблемът се крие в това, че голямото прекъсване в циклите на обучение за малките деца се очаква пагубно отдръпване назад в усвоения материал. „Става почти невъзможно за родителите д осигурят грижа за своите деца през тези три месеца и половина”, посочи още Николова.

„Навиците на малките ученици от 1 до 4 клас наистина се губят от този дълъг интервал, през който са във ваканция. За три месеца и половина, ученикът забравя къде изобщо е бил ученик”, добави Стаматов.

Той обясни, че е необходима балансираност във ваканциите на учениците.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова