Ако има грешка в командването, естествен инстинкт за самосъхранение на хората, свързани със случая, е да си спестят някои неща, допълни Елин Алексов

Заключението на Военната полиция за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево" се базира на Наредба, но то е плод на административно разследване - излагат се установените факти. Дали има виновни ще се установи в течение на наказателното производство. Задължени сме по закон да изровим всичко. Ако има грешка в командването, естествен инстинкт за самосъхранение на хората, свързани със случая, е да си спестят някои неща. Това заяви в студиото на "Денят на живо" полковник Елин Алексов - ръководител на ВАП.

В деня на авиацията: Неоправдано висок риск ли е причината за смъртта на двамата пилоти край "Граф Игнатиево"

"Вещите лица са голям проблем на наказателното правосъдие. В конкретния случай трябва да има експерти по авиационна военна техника, които да имат допуск до класифицирана информация и да имат независими и необвързани заключения. 

Припомняме, че в петък, 13 септември, двама пилоти загинаха по време на тренировка на авиобаза „Граф Игнатиево”. 

МО: Пилотска грешка е причина за авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”

Според доклада на МО летците е трябвало да изпълнят две фигури от висшия пилотаж, изискващи скорост и определен ъгъл спрямо хоризонта, на пределно малка височина. След първата фугира е започнало изпълнение на втора вертикална фигура на височина по-малка от предписаната за безопасност от 200 метра. А скоростта, с която са влезли във вертикалната фигура, е била със 165 км/ч. по-ниска от предписаната 625 км/ч. Или влизането във фаталната фигура на височина 68 метра и скорост - 455 км/ч. е довело до невъзможност да се набере достатъчен запас от височина с необходимата скорост за завършване на фигурата.

Смъртта на майор Валентин Терзиев

На 11 март Военно-апелативният съд отмени прекратяването на разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев. 

Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Тогава изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

"Постановленията на прокурора за прекратяване на досъдебното производство подлежат на съдебен контрол, когато се обжалват от правоимащите. Всички постановления за отказ от образуване на наказателно производство, в които има дори и най-малко съмнение, подлежат на периодични ревизии през годината. Бих ревизирал становището на съда по реда на служебния контрол", заяви полковник Алексов. 

Инцидентът на катапултиралия пилот полковник Дончев

През септември 2022 г. самолет СУ-25 К на борда с полк. Пейо Дончев претърпя инцидент, но пилотът се катапултира успешно. Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет край авиобаза "Безмер".

"Делото стигна до съд, независимо от професионализма, всеки прави грешки. Той беше влязъл в пътната струя на предходния самолет. Съществува възможност при транспортните произшествия ощетеното юридическо лице да отправи искане, когато се касае за значителни имуществени вреди или лека телесна повреда, да не се води дело. МО прецени, че се нуждае от този професионалист и поиска делото да бъде прекратено. Така то приключи на съдебна фаза", обясни полк. Алексов.

Делата за руските шпиони

"Върнати са от разпоредително заседание. В момента всички пропуски, установени от съдебния състав, се прецизират. Преводач, с допуск до секретни материали, се занимава с документите на различни езици, до които са имали достъп и са имали намерение да предадат", разкри той.

Възродителният процес

"Участвал съм в разпитите на пострадалите като следовател, това е масова и много продължителна трагедия. Процесът е бил прекратен заради смърт на последния обвиняем по силата на закона. САС постановява, че за пълноценно и обосновано прекратяване на делото от прокурора, той трябва да предяви материалите на пострадалите, които са много. Също и да обсъди всички елементи от съставите на наказатения процес и материалното право, дали не са осъществени и други, с по-голяма или никаква давност. Прекратяването е отменено от Софийския апелативен съд с конкретни действия, които трябва да се извършат. Военната прокуратура работи по висящо доказателно производство. Предявяват се материалите на пострадалите, защото е трудно да бъдат открити всички, някои са починали, други живеят в Турция или са с неизвестни адреси", коментира полковникът.

Изборът на главен прокурор

"Съдебната власт избра представителите си във ВСС през 2022 г. Оттам нататък не се случи нищо. ВСС е министерският съвет в системата, всеки ли ще е губернатор в собствената си прокуратура?", попита той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова