По думите му процедурите за това у нас са твърде тромави

В събота пред съда се изправя Веселин Христов  - собственикът на балона, от който са скочили парашутистите край Ботевград. При инцидента загина 27-годишен мъж, а 38-годишен е в реанимацията на Окръжна болница.  

Собственикът на балона, от който са скочили парашутистите край Ботевград - с пет присъди

Инцидент с балона не е имало. Искам да изкажа искрени съболезнования на близките на Мишо и пожелавам на другия пострадал пълно оздравяване. А от тук нататък тежестта, която ще нося аз и семейството ми, ще е голяма.  Направих всичко възможно да имам лиценз, но процедурите в България са много тромави", заяви преди заседанието Христов. По думите му в деня на инцидента не е имало мъгла в района.

„Искам да разграничите летенето от скоковете. Момчетата са скочили. Те са допуснали грешка", допълни той.

Припомняме, че Христов е управлявал балона без документи, без издаден лиценз за правоспособност и в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване. Разпитани са около 10 свидетели, сред тях и парапланеристът, който се приземи успешно. Предстои събиране на още документация по случая.

Собственикът на балона към момента е задържан за 72 часа, но ще бъде внесено искане за постоянен арест. До момента мъжът е осъждан пет пъти - за кражба, ПТП и унищожаване и провеждане на имущество, както и за продажба на наркотични вещества. Последното наказание от съда му е наложено през 2018 г.

В коша на балона имало четирима души - Христов,двамата парашутисти и един делтапланерист, който скача преди тях. Според информация от разследването парашутът на 27-годишния мъж не се отваря навреме и така се стигна до фаталния край. От адвоката на Христов стана ясно, че балонът е бил на около 300 метра височина по време на скоковете. Защитната му теза е че Христов не е виновен за действията, които са извършили двамата парашутисти, а носи отговорност само за вдигането на балона. 

Над 12 часа продължиха огледите на мястото на инцидента. В разследването се включи и дрон. 

Повече гледайте във видеото.