Снимка: iStock
Кой ще приготви най-вкусната?
Празникът на осолената риба събира майстори и почитатели за четвърта поредна година в Стария град на Созопол. 20 производители представят продукцията си ден след Никулден.
Целта на вече традиционния празник е чрез съревнование на производители на oсолена риба, да се поддържа жива традицията и да се популяризират начините за нейното производството, да се запазят и предадат на новите поколения традиционните за Черноморието рецепти.
На Никулден – рецепта за рибена супа, приготвена от личния състав на Военноморските сили
Организаторите са убедени, че чрез този празник много жители и на други населени места ще се докоснат до магията на Созопол и майсторството на кулинарите. Тази година участниците в надпреварата ще се състезават в пет категории (веяна, осолена, маринована, консерва или чирос), като кулинарните им специалитети ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Ути Бъчваров и членове Милен Петров и Христо Михайловски.
Всеки един от майсторите е представил по две мостри в конкурсната част, като едната ще бъде продадена на търг, а средствата ще бъдат запазени за празника догодина.
Според Бъчваров веяният паламуд е сред най-вкусните. "Сред критериите е да има дълбок вкус на море, но да няма гранясалост. Коремчето на рибата не трябва да е прекалено жълто от вътрешната страна. Бежовият цвят означава, че няма странични ефекти от времето. Трябва и да мирише красиво", обясни той. И допълни, че паламудът лакерда също може да се купи на празника.
Майстор Тодор пък обяснява, че след улавянето паламудът трябва да се почисти и осоли. А след това се вее докато достигне необходимия вид.
Повече по темата гледайте във видеата.