РИОСВ ще санкционира ВиК-София, че не са ги уведомили за случая

"Не е нормално канална вода да се изтича директно в реката. Това се е получило

По темата

вследствие на авария, което е установена още в събота". Това заяви за "Здравей, България" директорът на РИОСВ- София инж. Ирена Петкова по повод изтичането на отпадни води в язовир Искър. 

Мръсният поток идва от град Самоков и вече няколко месеца отива в язовира, вместо към пречиствателната станция. Проблемът, според ВиК-Самоков, е в запушването на мръсния канал на източната част на града. Веднага след като екип на NOVA попита за този проблем, от ВиК започнаха ремонт на запушения колектор.

"Отстраняването на аварията е започнало, но не е преустановено изтичането на неизчистени води в реката", заяви Петкова, като уточни, че предстоят санкции за отговорните от ВиК, които не са подали сигнал до РИОСВ за проблема. Общината също ще бъде санкционирана  заради нерегламентирания боклук около реката. 

"Взехме проби от водата и те показват, че няма отклонение от нормите", допълни Петкова.  

По-важен от химичният анализ обаче е микробиологичният. След репортажите ни от "Софийска вода" са взели проби от язовира и в момента ги изследват. Резултатите трябва да станат ясни в сряда.

Експертите уверяват, че хората могат да бъдат спокойни - водата не била опасна. А ВиК-София и Община Самоков ще бъдат глобени заради това, че не са сигнализирали навреме за проблема.  

Стажант-репортер: Глория Николова