Властите все още издирват и каналджиите

Водолази още търсят нелегалните мигранти, паднали във водите на река Дунав, след като лодката им се обърнала в участъка между селата Арчар и Добри дол. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Русе Димитър Чорбаджийски.

По темата

Трагедията се разиграла още на 8 септември, но за случая се разбра едва в понеделник вечер.

Цял ден продължи издирването на нелегалните емигранти тук във водите на река Дунав.

Издирват се деца от една до три годинки. Лодката им се движела близо до остров "Добрина" между селата Арчар и Добри Дол. Местни жители твърдят, че Гранична полиция минава в този район на Дунава само два пъти в седмицата. 

До момента са намерени телата на шестима от бежанците. Сред тях са 5-годишно дете и 22-годишен младеж. В издирвателната операция се включил и румънски катер. Търсят се още четирима души, от които три деца на възраст между 1 и 3 години.

За инцидента съобщили четирима от пътувалите в лодката, оцелели след потъването ѝ и открити на остров Добрина от български граждани.

В първите минути след намирането им мигрантите обяснили, че са граждани на Ирак. Казали, че падналите в реката са общо шестима, четирима от които - деца. Комуникацията с оцелелите обаче била изключително трудна, защото не говорели никакъв език, освен родния си.

„Лодката е била метална, без обозначителни номера. Най-вероятната причина за преобръщането ѝ е, че хората на борда не са били разпределени правилно”, обясни Димитър Джамбазов.

Лодките с мигранти са били две. Така във втората се спасил каналджията от потъналия съд. Според рибари, на лодката имало прекалено много хора. 

Трафикантите все още се издирват. От прокуратурата в Монтана съобщиха, че вече има образувани две досъдебни производства срещу неизвестен извършител. Тепърва ще се изяснява, какво точно се е случило тук във водите на река Дунав и защо бежанците са паднали във водата.

Репортери: Мартин Георгиев, Биляна Борисова

Видео: БГНЕС