Почти не могат да се намерят качествени прибори за еднократна употреба

Пазарът е залят от некачествени пластмасови прибори за хранене. От това се оплакват търговци и потребители. Опасни ли са за здравето ни обаче чупещите се вилички и ножове и как да разпознаем качествения продукт провери екип на NOVA. 

По темата

На пазара вече почти не могат да се намерят качествени прибори за еднократна употреба. Затова изпатилите клиенти са измислили начин – едни си взимат по няколко вилички, за да имат за резерва, а други просто си носят метални прибори от вкъщи.

Пластмасата, която неизменно поглъщаме с тези прибори, не е опасна за здравето, обясняват експертите. Опасна е обаче грешката, която много от нас допускат – да ползват приборите за еднократна употреба повече от веднъж. Причината е, че пластмасата също старее.

Желателно е да изхвърлим пластмасовите си прибори, ако са престояли повече от година, дори и да не сме ги ползвали.

За да сме максимално спокойни, трябва да търсим маркировка по приборите, които ползваме за вида на пластмасата и за това, че можем да я ползваме с хранителни продукти.

За маркировка и сертификат за качество проверяват и инспекторите в търговските обекти. Всяка година се взимат проби от различни пластмасови прибори за лабораторен анализ, с който се тества качеството и състава на пластмасата.