Вижте интересни факти от личния и професионалния живот на милиардера и кандидат за президент на САЩ

Доналд Джон Тръмп е роден през 1946 г. в Куинс, Ню Йорк. Той е четвъртото от общо пет деца в семейството на Фредерик и Мери Тръмп. Главата на фамилията е строителен предприемач, които развива бизнес с изграждане, отдаване под наем и продажба на апартаменти в различни части на Ню Йорк.

Още на 13-годишна възраст Доналд постъпва във Военната академия в родния си щат. Родителите му го записват там с надеждата, че желязната дисциплина ще канализира енергията му и ще я насочи в правилната посока.

СНИМКИ НА ДОНАЛД ТРЪМП ВИЖТЕ ТУК

До завършването си през 1964 г. Тръмп се превръща в лидер на учениците и в един от най-успелите спортисти в училището.

През летните ваканции Доналд работи с баща си по строителните площадки.

Четири години по-късно настоящият кандидат за президент на САЩ е дипломира от Университета в Пенсилвания със специалност „Икономика”. След това се включва в семейния бизнес.

През 1971 г. се мести да живее в Манхатън, където се запознава с много влиятелни хора. Захваща се с грандиозни строителни проекти и печели обществено признание.

Следват редица изгодни сделки, които настоящият милиардер сключва. Сред тях са такива за развитие на големи хотели с отлично разположение, които Тръмп съумява да разработи, печелейки сериозни суми.

През 1977 г. бизнесменът се жени за Ивана Зелничкова, чешки модел с кариера в Ню Йорк.

След раждането на първото от трите деца на двойката – Доналд Джон Тръмп-младши, милиардерът назначава съпругата си за съветник по дизайна в „Trump Organization”.

Две години по-късно Тръмп наема парцела, на който през 1982 г. е построена известната Кула на Тръмп (Trump Tower).

58-етажният жилищен комплекс има 6-етажен двор и огромен водопад. Луксозната постройка привлича вниманието на собствениците на световно известни търговски вериги, които отварят магазини там. Освен това, апартаменти в Кулата наемат куп знаменитости.

Междувременно Тръмп проучва възможностите, които дава бизнесът с казина, след като той е обявен за легален в Ню Джърси през 1977 г. Три години по-късно милиардерът придобива лиценз за хазарт и решава брат му Робърт да се занимава с изграждането на мащабен игрален комплекс в Атлантик Сити за „скромните” 250 млн. долара.

След това Тръмп купува и хотел с казино от веригата „Хилтън”. Придобива и най-големият в света хотел от този тип – „Тадж Махал”, също в Атлантик Сити.

Следват още редица печеливши инвестиции, направени от корпорацията на милиардера. Те носят още стотици милиони в банковите му сметки.

През 1990 г. обаче пазарът на недвижими имоти замира и приходите на Тръмп спадат. Личното му състояние намалява от 1,7 млрд. долара до едва 500 млн.

„Trump Organization” тегли огромни кредити, за да избегне фалит.

Шест години по-късно Тръмп стъпва на краката си и отново умножава богатството си до 2 млрд. долара. Междувременно обаче се развежда със съпругата си Ивана.

Скоро след това се сключва втория си брак – с Марла Мейпълс. Двамата имат дъщеря, родена два месеца преди сватбата им през 1993 г.

Бракът приключва с шумен развод през юни 1999 г.

През 1998 г. бизнесменът започва връзка със словенския модел Мелания Кнаус и се жени за нея през 2005 г. През 2006 г. се ражда и синът им Барън.

Освен към бизнеса, Тръмп винаги е изпитвал влечение и към политиката. Той се отказва да се кандидатира за президент три пъти – през 1988, 2004 и 2012 г. За да стигнем до юни 2015 г., когато милиардерът категорично заявява, че ще се бори за Белия дом. Републиканската партия одобрява кандидатурата му и го номинира за държавен глава.

Редактор: Маргарита Стоянчева