Какви мерки срещу коронавируса са предприети в различните училища?

Броени дни преди първия звънец, част от училищата в страната не са изцяло готови с мерките срещу коронавируса. Това призна образователният министър Красимир Вълчев. Учениците се връщат в класните стаи във вторник.  

В повечето учебни заведения тържества ще има, но само за учениците, които ще прекрачат прага за първи път - това са първокласници, петокласници и осмокласници. В много от тях празникът ще започва по различно време за всеки от випуските. На някои места първият учебен ден ще премине и без традиционните букети за учителите.

НЕСТАНДАРТНИ МЕРКИ: В пловдивско училище децата ще влизат в клас през прозорците (ВИДЕО)

За първи път от 124 години дворът на 32-ро училище няма да е изпълнен с деца на 15-и септември.

„Поетапно ще открием официално учебната година. Първо, разбира се с нашите най-нетърпеливи и най-малки бъдещи ученици – първокласниците”, сподели  Нели Костова, директор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

След изпращането им следва церемонията на пети клас, а около обяд ще е тази на осмокласниците. Като допълнителна мярка срещу COVID- 19 от ръководството са призовали родителите да не носят цветя.

Какви мерки срещу COVID-19 се прилагат в училищата в Испания?

От Столична община също се готвят за началото на учебната година.

„Възложих да се обновят всички пешеходни пътеки около училищата и детските градини, да се измият училищните дворове и съответно Столична дирекция на вътрешните работи да разпредели екипите, така че да се гарантира безопасността”, поясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Усилена подготовка тече и в страната. Първият звънец в едно от училищата в Русе ще бие само за първокласниците.

„За всички останали ученици от нашето училище ще има тържество под формата на радиопредаване”, поясни  Веселка Николаева, директор на ОУ "Любен Каравелов" – Русе.

Сред взетите мерки са и различни часове за междучасията и храненето на учениците.

„Всички паралелки ще учат в самостоятелна стая, няма да са на кабинетна система. Единствено кабинетите по информационни технологии са снабдени със специални лампи, които ще дезинфекцират след всеки учебен час”, Веселка Николаева, директор на ОУ "Любен Каравелов" – Русе. 

Последни приготовления и в малкото училище в село Крупник.

„Има сапун, топла вода, дезинфектанти, хартия за подсушаване на ръцете. Първите няколко дни ще е трудно, но ако ние се постараем да ги научим, ще се получи”, заяви Мартина Георгиева,  учител в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Крупник.

Не всички училища обаче ще са готови навреме с предписанията на просветното ведомство. 

„Има мерки, които няма да могат да се излънят веднага. Например това да се осигури задължително топла вода”, обясни Вълчев.

Без топла вода ще са близо 240 училища в страната.

А днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев проведе инструктаж с директори от цялата страна.

При съмнение за коронавирус в училищата и детските градини пср тестовете ще се заплащат от държавата.

Как се преподава в условията на пандемия?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.