Международен канал за контрабанда на цигари през Гърция за Бългаия е разбит при най-мащабната акция за последните години.

Международен канал за контрабанда на цигари през Гърция за Бългаия е разбит при най-мащабната акция за последните години.

Тя е продължила 4 месеца и е проведена от главна дирекция за борба с организираната престъпност и служители на няколко полицейски дирекции, под наблюдението на окръжна прокуратура Хасково.

При мащабната акция в различни части на България са задържани над два милиона и половина кутии цигари на обща стойност 15 милиона и 600 хиляди лева. По груби сметки щетите за държавния бюджет са около 10 милиона лева.

Основната част от контрабандните цигари са били произведени в Дубай. Те са минавали по море до Гърция и от там са стигали до България през граничните пунктове.

Гръцката граница е използвана, тъй като е вътрешна за Европейския съюз и камионите не подлежат на задължителен митнически контрол.

Последната пратка от близо 40 000 стека е била скрита в електротранс-форматори, които рентгенът не може да пробие.

Групата е била изключително добре организирана и отделните звена не са имали връзка помежду си.
 
Разбитата престъпна група е с международно участие затова е искано съдействие и от гръцките власти.

Засега са установени 11 човека - 8 от тях са задържани, двама, от които са чужденци с двойно гражданство.

За разплитането на сложната мрежа са използвани 80 специални разузнавателни средства. Има съмнения за съпричастност и на държавни служители.

Издирването на ръководителя на групата продължава. Предполага се, че това е грък, който до преди няколко години е имал легален бизнес с цигари.