С маскаради и кукерски танци в цялата страна днес посрещаха пролетта...

С маскаради и кукерски танци в цялата страна днес посрещаха пролетта, гониха злото и отбелязаха Сирни заговезни.

Кукерски чанове огласяха Ямбол през целия ден.

Градът беше домакин на Националния маскараден фестивал "Кукерландия", който се провежда за единадесета поредна година.

Както всяка година, в навечерието на пролетта Ямбол отново е "Кукерландия", пищен, зрелищен и колоритен, с чанове, маски и костюми от цялата страна.

Над 10 хиляди кукерски чанове, 34 групи от страната, маскарадни състави от Румъния, Гърция и Полша, пристигнали за поредната "Кукерландия", за да прогонят злото и донесат берекет.

В Раковски пък над 1500 участници се включиха в тазгодишния Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри.

Сред тях бяха и състави от Македония, Сърбия и Румъния. Най-атрактивна бе групата от радомирското село Друган, в която бе и най-малкият участник във фестивала – 2-годишният Антонио.

Фестивалът има конкурсен характер, като преди всичко се оценява. Тази година всички състави ще получат парични награди и грамоти.

В Златоград днес с маскараден карнавал отбелязаха Сирни заговезни и Стара марта в едно. Да прогонят злото от града на сцената се качиха легендарната златоградска банда "Ейси Тиси".

За разлика от други места в страната, в Златоград кукерското шествие не бе съставено от професионални състави и групи. С маскарадните костюми и роли се бяха превъплатили местни жители.

Освен за да прогонят злите сили, от града всички маскирани и не маскирани прескочиха традиционния за празника огън за здраве и берекет през годината.