Дори и на 85 години, които тези дни навърши, Руска не престава да бъде оптимист, а девизът, който в последните години е водещ за нея, издава несекващото й чувство за хумор...

Цели 85 години Руска Цекова е на тази земя и никога не пропуска да се усмихва. Възрастната дама, която е бивша куклена актриса, с чувство за хумор казва, че без усмивката си никога не излиза.


Оставила зад гърба си над 70 постановки като куклен режисьор и сега Руска Цекова продължава да се интересува от културния живот на Добрич.


Дори и на 85 години, които тези дни навърши, Руска не престава да бъде оптимист, а девизът, който в последните години е водещ за нея, издава несекващото й чувство за хумор.


Всеки, който познава артистичната дама, знае, че усмивката никога не слиза от лицето й. Според нея обаче тайната за тава е проста - любовта. 


Руска Цекова е един от създателите на кукления театър в Добрич, като през първите 10 години от съществуването му той е бил самодеен, а спомените за това лудо време на ентусиазъм събуждат усмивка по лицето на възрастната дама и сега.

Освен като един от създателите на Държавния куклен театър в Добрич, Руска Цекова може да се похвали и като режисьор с над 70 са постановки, играни в цялата страна.


Другата й страст, освен кукления театър, са куклите, които са донесени от всяка страна, която тя е посетила. Руска си спомня, че през онези години доларите, отпускани за екскурзия в чужбина, били много малко, но тя все пак успявала да задели част от тях за своята страст.


Куклите са наредени във витрина и окачени по стените в дома й. Тя съжалява, че така й не успяла да осъществи мечтата си – да посети балтийските републики Литва, Латвия, Естония. Въпреки това възрастната дама махва с ръка и се усмихва. Доволна е, че все пак оставя диря след себе си.