Според съюзниците Кадафи е загубил легитимността си като лидер и трябва да се оттегли...

Бунтовниците са били отблъснати от родния град на Муамар Кадафи Сирт. Въпреки това те продължават своето настъпление срещу режима с помощта на продължаващите ракетно-бомбени удари на коалицията.


Благодарение на тях е спряно настъплението на армията на Полковника и е предотвратено масовото избиване на цивилни. Това заяви в обръщение към нацията президентът на САЩ Барак Обама.


Според съюзниците Кадафи е загубил легитимността си като лидер и трябва да се оттегли от управлението. Обама обаче каза, че това не е цел на военната операция.


Силите на въстаниците срещу Кадафи водят ожесточени сражения с верните му части в опит да си отворят път за настъпление към Триполи.


Коалиционните сили са атакували командните щабове на някои от най-верните му подразделения. Срещу тях са изстреляни крилати ракети "Томахоук", а бойни самолети са бомбардирали позиции на режима.


Това обявиха американски военни. Във Вашингтон президентът Барак Обама заяви, че би било грешка, ако обхватът на международната мисия беше разширен с изискване за сваляне на Кадафи от власт с военни средства.


Междувременно Румъния разреши на американски самолети, участващи във военната операция срещу режима на Кадафи, да използват летищата в страната.