Това са част от намеренията на здравното министерство за осъвременяване на спешната помощ, заради които следващата година ще трябват 150 милиона лева...

Линейките трябва да пристигат на мястото на инцидента 20 минути след подаването на сигнала. Ако случаят не е животозастрашаващ, лекарският екип може да се чака и още, но не повече от 40 минути.

 

Това са част от намеренията на здравното министерство за осъвременяване на спешната помощ, заради които следващата година ще трябват 150 милиона лева.

 

Ако намеренията вървят по план, това ще остане в историята. Освен че ще бъдат оборудвани с всичко необходимо, към спешните екипи ще се присъединят и парамедици.

 

Екипите ще бъдат разделени на три вида - такива, в които има лекар и парамедик. Други, в които освен шофьора с линейката, пристига и парамедик, и само парамедик, който да транспортира пациента.

 

Дали ще дойде линейка обаче зависи от това как пациентът е отговорил на няколко въпроса.

 

По наблюденията на министерството в момента едва 4% от случаите се обслужват за повече от 20 минути. Най-голяма част от тях са в София.

 

Засега не се предвижда нито да откриват нови звена на спешната помощ, нито да се закриват съществуващи.

 

Ако се наложи, някои може да бъдат преместени. Целта е да бъде спазено правилото 80% от населението да бъде разположено на не повече от 20 км от седалището на спешната помощ.