Петима министри напуснаха скандално правителството на Бойко Борисов от началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г. Двама пък си смениха постовете. Припомняме ви за рокадите в кабинета \"Борисов\".

Петима министри напуснаха скандално правителството на Бойко Борисов от началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г. Двама пък си смениха постовете. Припомняме ви за  рокадите в кабинета \"Борисов\".

Първата скандална смяна беше на външният министър Румяна Желева. Тя  беше заменена от Николай Младенов, защото се оказа, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на частна фирма. Овакантеният от Николай Младенов пост министър на отбраната пък зае Аню Ангелов.

Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов.

Най- горещият стол се оказа този на здравният министър. Божидар Нанев беше първият, който напусна този пост през 2010. Той подаде оставка след обвинения, че е ощетил държавата заради неизгодна сделка за покупка на ваксини срещу свински грип.

На мястото на Нанев беше назначена Проф. Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването. И тя обаче не успя да се задържи дълго  - само няколко месеца след като премиерът Борисов я откри на разклона на магистралата, се наложи да го напусне безславно.

Според премиера, това се е наложило, защото е изгубила обществено доверие и не е споделила идеята си за 20% доплащане в болниците. Така на мястото на Анна-Мария Борисова дойде Стефан Константинов, който е и настоящ здравен министър.

Министърът без портфейл Божидар Димитров подаде оставка след скандал. Той нарече миналото лято българите \"този шибан народ\", но тогава му се размина. В края на 2010 г., обаче, се наложи да напусне поста като министър и депутат след скандала с отзоваването на българските посланиците - агенти на Държавна сигурност. Постът министър без портфейл пък беше закрит.