Към 18.20 часа избухва взрив в газстанция. Освен газ, там зареждат и коли на метан. Районът в момента е отцепен, до него няма достъп. Това, което се вижда, е доста суматоха и движение. Има 5 пожарни коли...

Газстанция се взриви на един от най-оживените булеварди в Пловдив. Инцидентът стана на \"Пещерско шосе\" в късния следобед, когато движението по булеварда е най-натоварено.


За щастие, няма пострадали хора. От взривната вълна силно е пострадал апартамент, има и много изпочупени стъкла на жилищни сгради, в близост до газстанцията.


Около 18.15 ч. мощен взрив разтърсва целия пловдивския квартал \"Христо Смирненски\". В същия момент хора виждат как избухва един от резервоарите за метан зад оградата на газстанцията на \"Пещерско шосе\". На колонките е нямало автомобили, но две цистерни са зареждали с газ обекта.  


Огромната метална бутилка е разкъсана на три парчета. Едното остава на място. Второто прелита над преминаващите автомобили и пада в близкия парк. За щастие, по това време в него не играят деца. Третата част лети във въздуха повече от 400 метра. Минава над близкото училище и се приземява в хола на семейство Владикови, което живее на 5 етаж в нова кооперация. И едва не убива семейството, което с 6-годишното си дете се готви да излиза.


От взривната вълна са изпочупени стъклата на много жилищни сгради в района.


Два часа след инцидента от газстанцията продължаваше да изтича метан. Затова екипи на \"Гражданска защита\" направиха измерване на въздуха.


Няма опасност за населението, успокоиха експертите. Пожарникарите обаче изпуснаха и друга бутилка с метан заради предотвратяване на повторен инцидент.


Предстоят да бъдат направени няколко експертизи. Районът ще бъде отцепен до утре сутринта. Собственикът на газстанцията  Иван Тубиев, който притежава и още две бензиностанции отказа коментар.  

 

Гледайте репортажа на Благой Бекриев по темата в \"Календар\" в 23.30 ч.