Петков: Не сме изпълнили 56 технически мерки за Шенген и те струват на гражданите 20 млн. лева...

Тази вечер в парламента ще бъде гласуван третият поред вот на недоверие срещу кабинета \"Борисов\". Този път причината, според опозицията, е провалът в сектор \"Сигурност\".

 

В тази връзка депутатите от ГЕРБ и \"Коалиция за България\" Иван Петров и Румен Петков коментираха в \"Здравей, България\" провал ли е вътрешната политика на правителството.

 

\"Вчерашните дебати по вота бяха полезни и всички трябва да си извадим поуки. Вотът в обществото е спечелен по три причини. Първо - ние имаме тежък политически провал по отношение на неприемането ни в Шенген. Второ – за първи път имаме много ясно очертани тенденции на полицейско насилие. И трето – меджуинституционалната битка\", заяви бившият вътрешен министър Румен Петков.

 

Според Иван Петров обаче дебатът не е бил това, което ГЕРБ е очаквал като защити на тези и контрапункт.

\"Използваха се неща, които са многократно казвани в публичното пространство и нищо ново не се каза\", допълни той.

 

Относно Шенген, Петров коментира, че това е политическо решение на Европейския съюз, а България е изпълнила на 100% всички технически параметри, които са необходими.

 

На тези думи Румен Петков опонира с думите, че не са изпълнени 56 технически мерки, приети още през май от правителството, и те струват на гражданите на България 20 милиона лева.

 

Относно организираната престъпност, Румен Петков показа данни за контрабандата на цигари у нас, която се е повишила драстично.

 

\"Щетите за миналата година са поне 600 млн. лева и това го казва самият Симеон Дянков. Той каза и нещо, което беше много фрапантно – че имаме в пъти увеличаване на контрабандата на вътрешни граници, т.е. на тази с Гърция\", коментира Петков.

 

Депутатът от ГЕРБ на свой ред заяви, че по време на дебата вчера се е говорело малко за организираната престъпност и това е показател, че всичко е наред.

 

\"За първи път страната показва стремеж и политическа воля да се справи с нея. Доказват го и поредицата операции, които се извършваха в страната. Организираната престъпност беше създадена във времето, когато се зараждаше демокрацията и някои от функционерите на БСП активно участваха в този процес\", заяви Иван Петров.