И какво трябва да знаем преди да отидем да гласуваме...

ЦИК предоставя равен старт за всички партии, коалиции и инициативни комитети, които желаят да участват в предизборната надпревара. Този равен старт за местните избори започна в понеделник, 25-ти юли, когато можеха да подават документи вече партиите за участие в местния вот. От 5-ти август е равният старт за участие на партии, инициативни комитети и коалиции за участие в президентските избори. Инициативният комитет на госпожа Кунева беше малко подранил, не знаейки, че кампанията за президентските избори не е все още отворена.  Това заяви в студиото на \"Здравей, България\" говорителят на ЦИК - Бисер Троянов.

 

Така той разсея съмнението, че ЦИК се опитва по един некоректен начин да отстрани служебно един от основните претенденти за президентския стол.

 

Бисер Троянов потвърди, че същата информация е била предоставена и на представителите на инициативния комитет на Меглена Кунева.

 

\"Имаше достатъчно време и съобщения, които Централната избирателна комисия беше оповестила, както чрез медиите, така и на интернет страницата на комисията, че кампанията за 25-ти юли започва само за регистрация на партиите в местните избори\", допълни още Бисер Троянов.

 

Той  заяви, че през последните 10 години, а и преди това, както и в сегашния си състав, ЦИК няма да покаже привилегировано отношение към партии, инициативни комитети или техните кандидати.

 

До втория ден от стартирането на избирателната кампания за местния вот са били регистрирани 13 партии, като 13-тата партия е \"Атака\".

 

Едно от новите изисквания в изборния кодекс е вотът да бъде отбелязан от избирателя задължително със син химикал. Единственият знак, който се приема на изборната бюлетина е знак \"Х\" в съответното поле. Говорителят на ЦИК разясни още, че на тези избори бюлетината за президент, както и трите бюлетини за местната власт са интегрални и не се поставят в плик. Определени са две урни – една за президентския вот и една за местните органи на власт.

 

И още по темата – във видеото.