Сериозно раздвижване на пазара на недвижимите имоти отчитат експерти по кредитиране...

Сериозно раздвижване на пазара на недвижимите имоти отчитат експерти по кредитиране. С почти 20% повече хора са изтеглили ипотечни кредити в периода от април до юни в сравнение с първите 3 месеца от годината.

 

Тези от нас, които са се осмелили да изтеглят кредит, са взели от банките средно по около 40 600 евро. Половината от длъжниците са на възраст между 26 и 35 години.

 

Болшинството от тях имат месечни доходи между 1500 и 2500 лева. Масово тези хора са договорили да погасят дълга си към банките за период между 16 и 20 години.

 

Специалистите обясняват желанието за дългосрочно обвързване с голям дълг със стабилните цени на имотите в момента и изгодните лихвени предложения.

 

Банките дават най-често до 70% от сумата, която ще инвестираме в имота. Останалите пари са за наша сметка. Има и клиенти, които получават до 85% от нужните пари. Това са хора с чисти кредитни досиета и гаранции, че ще са финансово стабилни в бъдеще.

 

Експертът уверява, че сътресенията, които наблюдаваме на световната икономическа сцена, не крият рискове за хората, които обмислят да вземат заем. Всеки от нас, който е изправен пред този избор, трябва сериозно да прецени месечния си бюджет.