Според Местан, трите партии се опитват да елиминират ДПС от ръководни постове...

В ЦИК се заформя нова коалиция – ГЕРБ - Атака - БСП. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, след регистрацията на партията за президентските избори.

Според Местан, трите партии се опитват да елиминират ДПС от ръководни постове в общинските избирателни комисии. ДПС ще изпрати писмо до департамента за избори в ОССЕ, за да поиска наблюдатели за изборите и постоянен мониторинг върху актовете на ЦИК и ОИК. От няколко дни партията не получава ръководни постове в ОИК. ДПС е регистрирана под номер 9. \"Не трябва да бързаме с асоциациите с Бербатов. ДПС не може да е резервен политически играч и макар за президентския вот да ви се струваме леко резерва, то може да се окажем от ония резерви, които отбелязват златния гол\", коментира заместник-председателят на ДПС.

Той не каза кои са кандидатите на партията, защото регистрацията не предполага задължително участие в изборите. Опцията за самостоятелно участие обаче остава отворена. Особено скандална, според Местан, е етническата нагласа в някои общини. Той представи протокол от среща с ръководителите на политическите сили, проведени при кмета на община Трън от 10 август. Изразеното от представител на ГЕРБ съображение ДПС да не получи ръководна позиция в ОИК, е: \"След като в общината няма турско население, не се полага място на ДПС в ръководството на ОИК\". Тази констатация за Местан е знак за етническа обремененост в отношението към ДПС, която не трябва да се пренася и върху актовете на ЦИК.

\"Това е скандално. ДПС е национална партия. Има решение на Конституционния съд във връзка с това и ние всички тези казуси, ще ги опишем в писмото до департамента за изборите към ОССЕ\", категоричен бе той. Местан обясни, че решенията огласени във Варна, че партията може да подкрепи за кмет Кирил Йорданов от ГЕРБ, не са меродавни. \"Позиции на местни фактори, които не са съгласувани с Централния предизборен щаб (ЦПЩ), не са меродавни. Решенията за коалиране, решенията кой кандидат за кмет ще подкрепяме в общини, където нямаме собствени кандидати, ще се вземат от ЦПЩ, разбира се, съгласувано с местните структури\", добави той./БГНЕС