Даренията трябва да достигнат до 250 хиляди българи.

Български червен кръст раздава в цялата страна хранителни продукти от втория транш на програмата \"Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз\". Даренията трябва да достигнат до 250 хиляди българи. Наред с хората получавали помощи през изминалата зима, в програмата са включени майки или осиновителки на деца с увреждания, както тези, които получавали месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година.

Как преминава кампанията в Смолянско провериха кореспондентите на \"Календар\". В смолянска област от хранителните продукти ще получат над 5 хиляди и 500 души. Днес пред БЧК в областния град бе спокойно. Какви точно хранителни продукти получават научаваме от Черешка, която получава помощи за двете си деца, които са с увреждания.

Тя заяви убедено, че ориз, два пакета спагети, вафли, нишесте, брашно и един пакет грис ще й помогнат за определен период от време.

Черешка получава за втори път  подобни хранителни продукти и затова се отказва от консервите с лозови сарми, които не били толкова хубави. Оплакването, че лозовите сарми не ставали за ядене обаче не е основателно, смятат в БЧК.

Директорът на червенокръстката организация в областта увери, че всички продукти раздавани в региона са качествени и припомни, че по селата, хората, които нямат физическа възможност да стигнат до пунктовете на БЧК  могат да  потърсят съдействието на кметовете по места. Кампанията ще продължи до 2-ри септември.

Междувременно обаче беше намерен негоден за консумация ориз в тези помощи. Раздаването е спряно в две врачански села. Анализ до края не седмицата ще покаже дали храната е опасна.

Иззети са всички налични количества от селата Долни Вадин и Остров. Имало едно пале близо 800 килограма, но проблемният ориз бил в средата и затова не било констатирано по-рано.

Недоволни са тези, които не получават помощи. Малена Георгиева е една от тях. Тя няма право заради 30 лева повече. Тя въобще не смята, че сумата, която получава може да компенсира харчовете й за отопление и затова си набавя  средства като продава цветя на улицата.

Повече подробности по темата може да намерите във видеото.